Danmark forlænger ebola-indsats i Sierra Leone

Ebola er stadig ikke et overstået kapitel i Vestafrika, og derfor sender Danmark det fjerde hold af sundhedspersonale af sted til april.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ebola-epidemien stilner af, og 6. marts kunne Liberia udskrive sin sidste ebolapatient. Men sygdommen har fortsat fat i Guinea og Sierra Leone, og derfor forlænger Danmark nu sundhedsindsatsen i Sierra Leone.

»Vi kan se, at der stadig er et arbejde, der skal gøres, før vi er i den situation, hvor der ikke længere er folk, der bliver smittet i de tre lande,« forklarer handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S).

»Det er lykkedes at standse stigningen i smitten, sådan at vi siden juni 2014 har været nede på under nye 100 tilfælde om ugen. Så det går den rigtige vej, men vi er ikke i mål endnu, og derfor er der stadig behov for danske indsats,« siger han.

Regeringen besluttede 22. oktober 2014 at stille danske læger, sygeplejersker og laboranter til rådighed for ebolaindsatsen i Vestafrika. Indtil videre har to hold af omkring 20 personer været udsendt, og det tredje tog af sted 10. marts. Hvert hold er udsendt seks uger af gangen, og nu har man altså besluttet, at et fjerde hold skal fortsætte arbejdet frem til midt juni.

»Danmark har en stor kapacitet og kompetence inden for det her område, og Danmarks hold arbejder i et center i Port Loko, der er omdrejningspunkt for den øvrige aktivitet. Vi kender til arbejdsbetingelserne der, danskerne er uddannet til det, og derfor er det væsentligt, at lige præcis danske hold færdiggør indsatsen i det center,« forklarer Mogens Jensen.

Han deltog 3. marts i en højniveaukonference om ebola i Bruxelles, hvor verdenssamfundet var enige om, at man ikke var i mål med at bekæmpe sygdommen. Der var dog en forventning om, at det kan lykkes at få antallet af smittede ned på nul i løbet af et halvt års tid, forklarer ministeren. Han kan ikke afvise, at der kan blive behov for at sende endnu flere danske hold af sted.

»Indtil videre har vi været i front med at yde bistand for i alt 200 millioner kroner til indsatsen imod ebola. Men det er klart, at hvis der er behov for yderligere dansk indsats, så tager vi stilling til det og beslutter det, hvis det er nødvendigt,« siger Mogens Jensen.

Ifølge FNs verdenssundhedsorganisation, WHO, har 10.000 mennesker mistet livet som følge af ebola.