Danmark er verdensmester i pressefrihed

Danmark topper ny liste fra Reportere Uden Grænser, der har vurderet pressefriheden i 175 lande. I bunden ligger Iran, Turkmenistan, Nordkorea og Eritrea.

Fold sammen
Læs mere
Foto: Lars Rievers
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmark er verdensmester i pressefrihed. I hvert fald hvis man skal tro en ny rangliste fra Reportere Uden Grænser. Organisationen har vurderet graden af pressefrihed i 175 forskellige lande og placerer Danmark helt i top på en førsteplads, som vi dog må dele med Finland, Irland, Norge og Sverige.

I bunden af listen ligger Iran, hvor journalister ifølge Reportere Uden Grænser under præsident Mahmoud Ahmadinejad får det sværere og sværere. Iran scorer dog alligevel lige akkurat højere end Turkmenistan, Nordkorea og Eritrea, hvor medierne ifølge organisationen er så undertrykte, at de reelt ikke eksisterer.

USA er hoppet 20 pladser op ad listen til en 20. plads, men amerikanerne får stadig hug for ikke at behandle journalister ordentligt i Irak og Afghanistan. Israel har på grund af sin strategi over for medierne under Gaza-krigen omkring årsskiftet mistet positionen som det land i Mellemøsten med mest pressefrihed. Israel er gledet 47 pladser ned ad listen til en 93.-plads og overgås af både Kuwait, Libanon og De Forenede Arabiske Emirater.

I Frankrig er pressefriheden blevet svækket alvorligt af politikerne de seneste år, og både mafiaen og premierminister Silvio Berlusconi er med til at trække udviklingen i den forkerte retning i Italien, lyder det fra Reportere Uden Grænser. Frankrig ligger nummer 43, mens Italien indtager en 49.-plads.

Kina ligger på ny langt nede på listen. Kineserne er nummer 168, og overgås både af Irak og Afghanistan, som er henholdsvis nummer 145 og 149.

/ritzau/