Danmark er i EUs top-fire over stigningen i flygtningepresset

Blandt landene i EU havde Danmark procentvis den fjerde-største­ stigning i antallet af asylansøgninger.­ Kun Italien, Holland og Ungarn overgår Danmark, viser ny EU-opgørelse.

Danmark er blandt de lande i Europa, der modtager flest ansøgninger om asyl i forhold til befolkningstallet. Her er vi i Løgstrup nord for Viborg, hvor otte nytilkomne flygtninge fra Syrien og Eritrea i juni hjalp til i forbindelse med den lokale byfest. Foto: Morten Pedersen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Antallet af asylansøgere i Danmark steg sidste år med 103 procent sammenlignet med 2013. Det er den fjerdestørste procentvise stigning i samtlige EU-lande plus Norge og Schweiz. Kun Italien (147 procent) samt Holland og Ungarn (hver med en stigning på 122 procent) lå højere end Danmark.

Det fremgår af den nye årsrapport fra EUs asylenhed, European Asylum Support Office (EASO), der opgør antallet af asylansøgere i Danmark i 2014 til 14.535, hvilket svarer til 2,4 procent af det samlede antal i alle EU-landene samt Norge og Schweiz.

Sammenlagt ansøgte flere end 660.000 mennesker om international beskyttelse i EU+ (EU-landene samt Norge og Schweiz) sidste år. Det er det højeste antal, siden indsamlingen af disse data begyndte på EU-plan i 2008, og det største registrerede antal asylansøgere var statsborgere fra Syrien, alle lande i det vestlige Balkan samt Eritrea. De største modtagerlande var Tyskland, Sverige, Italien, Frankrig og Ungarn.

Men målt efter antal asylansøgere pr. én million indbyggere i de forskellige europæiske lande ligger Danmark på plads nummer fem med 2.583 asylansøgere pr. én million indbyggere. Sverige topper med 7.774 efterfulgt af Ungarn (4.173), Østrig (3.018) og Malta med 2.997 asylansøgere.

Mange syrere til Danmark

Halvdelen af de flygtninge, der sidste år bankede på Danmarks dør og bad om asyl, var syrere. Det er langt flere end gennemsnittet i EU.

Af de godt 660.000 asylansøgere i hele Europa kom cirka hver sjette (flere end 128.000) fra Syrien, mens Afghanistan – også efter tilbagetrækningen af NATOs kamptropper – fortsat er storproducent af folk på flugt:

»Afghanistan var fortsat et af de største oprindelseslande for ansøgere sidste år; de 42.745 ansøgninger i 2014 udgjorde en stigning på 53 procent sammenlignet med 2013,« hedder det i rapporten fra EASO.

Afghanistan er samtidig det land, der havde den højeste andel af uledsagede mindreårige, der ansøgte om asyl i EU+, nemlig 6.155. Med flere end 14.000 ukrainske asylansøgere, 13 gange flere end i 2013, er EUs store borgerkrigshærgede nabo mod øst for alvor begyndt at sende flygtninge mod Europa.

Antallet af ansøgninger fra statsborgere i landene i det vestlige Balkan nåede op på 110.000, og en væsentlig del af disse kom fra Serbien og Kosovo.

Årsrapporten fra EASO giver ikke noget bud på, hvorfor nogle EU-lande modtager betydeligt flere flygtninge end andre, og hvorfor landene i Østeuropa modtager så få asylansøgere.

Men talsmanden for European Asylum Support Office, Jean-Pierre Schembri, understreger, at der ikke er én entydig forklaring.

»Der er ikke en enkelt grund til, at flygtningene søger mod bestemte lande. Det kan eksempelvis være, fordi flygtningen har familie eller bekendte i et bestemt land. Det kan være på grund af sprog, og det kan være de økonomiske forhold i landet, hvor flygtningen søger asyl,« siger talsmanden.

Han afviser, at de sociale ydelser i sig selv virker som en magnet på flygtningene.

»Et land som eksempelvis Italien, hvor forholdene ikke er som i Nordeuropa, modtager jo stadig mange asylansøgere,« siger Jean-Pierre Schembri.

Støjberg: Vi er under stort pres

Integrationsminister Inger Støjberg (V) fastholder dog, at størrelsen på de sociale ydelser spiller en vigtig rolle for flygtningenes valg af asylland.

»Rapporten her bekræfter, at vi er under et stort pres, og det hænger sammen med de meget gunstige opholdsvilkår, som den tidligere regering har indført, og som vi vil ændre på,« siger Inger Støjberg.

Ifølge rapporten fortsætter strømmen af flygtninge mod EU+ ufortrødent.

»De seneste tal for 2015 viser, at antallet af ansøgninger om asyl fortsætter med at stige. I de første fem måneder af i år var der en stigning på 68 procent i antallet af ansøgninger om international beskyttelse i EU+ sammenholdt med samme periode forrige år.

Dette følger efter en stigning på 43 procent i antallet af ansøgninger i 2014 sammenholdt med 2013,« hedder det i rapporten.