Danmark er højt på ønskelisten for syriske flygtninge

Danmark overgås kun af Tyskland og Sverige på listen over ønsket slutland for de syriske flygtninge, når de kommer til Europa. Hver 20. syriske flygtning i Grækenland vil søge asyl ved den danske grænse.

Den tyrkiske kystvagt opbragte den 10. december denne gummibåd fyldt med syriske migranter, der søgte at nå den græske ø Kios nær Izmir. Fold sammen
Læs mere
Foto: BULENT KILIC
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et arbejde, tryghed og et allerede eksisterende netværk er hovedårsagerne til, at flygtninge fra Syrien helst vil søge om asyl i lande som Tyskland, Sverige, Danmark og Holland.

En undersøgelse lavet af UNHCR, FN's flygtningeorganisation, viser, at størstedelen af syriske flygtninge agter at søge asyl i vesteuropæiske lande, når de har overstået den ofte farlige rejse til Grækenland.

Og på ønskelisten kommer Danmark ind på en tredjeplads blandt flygtninge fra Syrien. Fem procent angiver, at de agter at søge om asyl ved den danske grænse.

Rapporten "Syrian Refugee Arrivals in Greece" bygger på svar, som UNHCR har fået via spørgeskema fra 1245 syriske flygtninge, der er ankommet til EU forskellige steder i Grækenland fra april til september i år.

50 procent af de adspurgte agter at søge om asyl i Tyskland, mens 13 procent svarer, at de har Sverige i kikkerten.

Knap 263.000 syriske flygtninge ankom til Grækenland i løbet af perioden.

Selv om UNHCR i rapporten slår fast, at man ikke kan generalisere hele gruppen af syriske flygtninge, kan rapporten ifølge FN's organ sige noget om de adspurgte flygtninges "humanitære profil".

- Denne undersøgelse er den første i en række, som UNHCR laver for at forstå, hvem disse flygtninge er, hvor de kommer fra, og hvad de har været igennem, siger Diane Goodman, vicedirektør for UNHCR's kontor i Europa, til organisationens hjemmeside.

Flygtningene er blevet spurgt om, hvorfor de ønsker at rejse videre fra Grækenland, og her går svar som mangel på job og rettigheder igen.

Ud fra svarene at dømme er det ønske om en tryggere hverdag, sikkerhed og bedre muligheder, der får syrerne til at drage nordpå.

Hvordan de har udvalgt landet, hvor de ønsker at søge asyl, afhænger tilsyneladende af de samme parametre.

- Syrere sætter deres eget og deres børns liv på spil i forsøget på at komme til Europa i håb om uddannelses- og jobmuligheder og for at få en chance for at leve i sikkerhed og fred, siger Diane Goodman.

/ritzau/