Danmark bekræfter: »Dialog« med Tyrkiet om dansk IS-jihadist – tre danskere på vej hjem

Efter i månedsvis at have truet med det, begyndte Tyrkiet mandag udsendelsen af statsborgere fra andre lande, som har kæmpet for Islamisk Stat. Tre danske statsborgere angiveligt på vej hjem.

Formodentlige krigere fra Islamisk Stat, der flygtede fra den syriske by Baghouz, sidder bag i en pickup med bind for øjnene efter at være blevet taget til fange. Ifølge en talsmand fra det tyrkiske udenrigsministerium er tre krigere på vej til Danmark.  Fold sammen
Læs mere
Foto: DELIL SOULEIMAN

Ikke bare én dansk statsborger, men angiveligt tre jihadister med dansk statsborgerskab, der har kæmpet for Islamisk Stat, er på vej til Danmark.

Det skriver den britiske avis The Guardian.

Ifølge The Guardian er én amerikansk statsborger allerede blevet udsendt og syv tyske statsborgere vil følge den 14. november, oplyser det tyrkiske indenrigsministeriums talsmand, İsmail Çataklı:

»Forberedelser til at udsende to irske, 11 franske og tre danske statsborger er også på vej,« sagde İsmail Çataklı ifølge The Guardian.

De danske regering har ellers bebudet, at den vil gøre alt for at undgå, at Syrien-jihadister kommer til Danmark. Samtidig har danske domstole dog selv, efter begæring af politiet, fængslet flere jihadister in absentia – uden at være til stede – og efterlyst dem internationalt.

Ifølge de tyrkiske myndigher vil tre danske statsborgere blive sendt ud af Tyrkiet, måske én allerede mandag.

Det er endnu ikke bekræftet, hvem de danske statsborgere er, men den øverste danske anklager, Rigsadvokaten, bekræfter, at der er »dialog« med de tyrkiske myndigheder – uden at myndighederne dog bekræfter, at dialogen handler om at hjemtage jihadister.

»Vi kan bekræfte, at vi er i dialog med de tyrkiske myndigheder om en dansk statsborger dømt i Tyrkiet for terror. Vi har ikke yderligere kommentarer pt,« lyder det i en skriftlig udtalelse fra Rigsadvokaten.

Mindst tre danske statsborgere med tilknytning til Islamisk Stat opholder sig i Tyrkiet, den ene er dog også tyrkisk statsborger og udleveres derfor ikke, idet Tyrkiet aldrig udleverer egne statsborgere.

De to andre

De to øvrige er den 28-årige Ahmed El-Haj, der har været efterlyst siden 2014 for terrorisme. Han er blandt de fire personer, der i 2014 blev fængslet in absentia – uden at være til stede – i Københavns Byret,  for at skyde til måls efter billeder af kendte danskere, blandt andet Naser Khader og tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen, og for at have tilsluttet sig Islamisk Stat.

Den anden er en kvinde i 20erne – med initialerne AMA – der blev anholdt i marts i Tyrkiet, da hun krydsede grænsen fra Syrien.

Hun blev den 2. august 2017 varetægtsfængslet ved Retten i Glostrup, også in absentia, for at forsøge at rekruttere sin dengang 18-årige lillesøster til at rejse til Syrien og tilslutte sig Islamisk Stat sammen med sin mand og to andre venner.

Lillesøsteren nåede dog aldrig afsted, da hendes forældre tog hendes pas, men ægtefællen og de to andre venner forlod Danmark og forsøgte at rejse ind i Syrien. De blev dog anholdt i Tyrkiet. Alle fire, herunder lillesøsteren, blev i 2018 idømt tre års fængsel i Danmark for at fremme Islamisk Stats virksomhed.

Süleyman Soylu, indenrigsminister i Tyrkiet

»Vi vil ikke beholde dem for evigt. Vi er ikke et hotel for noget lands IS-krigere.«


Storesøsteren AMA havde i Syrien og Tyrkiet – mener politiet – kontakt til en amerikansk topterrorist, den jugoslavisk fødte Mirsad Kandic, der var central i Islamisk Stats rekrutteringsprogram. Politiet har beviser for, at AMA i marts 2017 opholdt sig i IS' hovedby, Raqqa, og kan påvise tæt kontakt med Kandic, fremgår det af retsdokumenter.

Både AMA og Ahmed Ej-Haj er - kun - danske statsborgere og kan derfor som udgangspunkt ikke fratages deres statsborgerskab, hverken administrativt eller ved dom. Det samme gælder jihadisten Jacob El-Ali, der er på fri fod i Syrien, men også er efterlyst af Danmark fordi han på en stribe fotos, iført IS-uniform, har poseret med afhuggede hoveder i Raqqa.

Den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, har i månedsvis advaret om, at Tyrkiet ikke vil være opsamlingssted for europæiske jihadister. I fredags konkretiserede hans indenrigsminister truslen - og fra i dag bliver det så virkelighed: De tyrkiske myndigheder er begyndt at sende udenlandske statsborgere, som har kæmpet for den militante gruppe Islamisk Stat (IS) og som har siddet i tyrkisk varetægt, ud af landet.

Tyrkiet: Løber fra ansvaret

Da Tyrkiet i den forgangne uge første gang luftede planen om at hjemsende udenlandske Islamisk Stat-krigere, kritiserede indenrigsminister Süleyman Soylu de europæiske lande for at løbe fra deres ansvar:

»Vi vil ikke beholde dem for evigt. Vi er ikke et hotel for noget lands IS-krigere,« udtalte Süleyman Soylu og pegede især fingre ad de lande, som helt har frataget IS-jihadister deres statsborgerskab.

»De har valgt den nemme løsning. De har sagt »jeg har taget hans statsborgerskab. Nu er det dit problem«. Det er uacceptabelt. Det er totalt uansvarligt,« sagde han.

For få uger siden vedtog et flertal i Folketinget en lov om fratagelse af statsborgerskab fra danske fremmedkrigere med dobbelt statsborgerskab.