Dalai Lamas afløser: Kun Syrien er værre end Tibet

Danmarks menneskerettighedsdialog med Kina er nytteløs. Det fastslår Dalai Lamas afløser som tibetanernes politiske leder, Lobsang Sangay, der selv må nøjes med en dialog med den danske opposition.

Tibets eksilpræsident Lobsang Sangay. Lobsang Sangay afløste i 2011 Dalai Lama som tibetanernes politiske leder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lobsang Sangay er med egne ord en mand med »et meget besværligt job.« Han er Dalai Lamas afløser som tibetanernes politiske leder, og i disse dage er han i Danmark for at minde regeringen, Folketinget og befolkningen om, at Kinas undertrykkelse af Tibet ikke er aftaget.

Det er ikke nogen nem opgave. Der er hverken møder med ministre eller repræsentanter for de tre regeringspartier. Kun møder med oppositionen, og det ønsker Lobsang Sanguy i bedste Dalai Lama stil ikke at gøre et stort nummer ud af.

»Nej, vi ønsker ikke at skabe problemer for de politikere, der ikke vil mødes med os. Det er jo ikke fordi, at de ikke vil, men de er bange for at gøre det,« siger den 49-årige Harvard-uddannede folkeretsekspert.

Men hvad siger det dig, at du ikke skal mødes med den danske regering?

»Mit job er jo meget besværligt. Den kinesiske regerings modstand er utrolig hård, så jeg må holde fast ved den buddhistiske sindsligevægt og glæde mig over det, jeg har i stedet for at brokke mig over det, jeg ikke kan få,« siger Lobsang Sanguy, der indtog posten som Tibets eksilpræsident i 2011.

The good guys

Hvad er dit overordnede budskab til regeringen og Folketinget?

»At det er forståeligt, at politikerne  - og medierne - er optaget af Islamisk Stat, bomber og vold. Men vi tibetanere forfølger en ikke-voldelig kurs i vores kamp for at få reel autonomi. På den måde er vi the good guys, så hvis Danmark taler vores sag, så promoverer I ikke-vold og fredelige metoder og retfærdighed. Så mit budskab til regeringen og Folketinget her i Danmark er: Glem ikke the good guys,« siger Lobsang Sanguy.

Det gjorde USA's præsident Donald Trump desværre ikke, da han i denne uge besøgte Kina og talte med sin kollega Xi Jinping, påpeger Tibet-præsidenten.

Ikke et eneste ord om Tibet eller menneskerettighederne - i hvert fald ikke offentligt, konstaterer Lobsang Sanguy.

»Det er meget bekymrende, fordi næsten alle amerikanske præsidenter, der har besøgt Kina har sat Tibet og menneskerettighederne på dagsordenen. Især under præsident Obamas sidste besøg, hvor Michelle Obama besøgte en tibetansk restaurant og drøftede mindretalsrettigheder,«  siger Lobsang Sanguy.

Nedslående

Han besøger Danmark få uger før, den såkaldte Tibetkommission ventes at færdiggøre sin beretning om politiets overgreb på fredelige, pro-tibetanske demonstranter under et stort anlagt besøg i Danmark af Kinas daværende præsident Hu Jintao i 2012.

Den sag er »nedslående«, understreger den tibetanske leder, og det samme er det forhold, at det ifølge skiftende danske udenrigsministre nu er »megafon-politik« at kritisere Kinas overgreb på menneskerettighederne.

»Jeg mener, at det strider mod de værdier, som Danmark ellers er berømt for,« siger Lobsang Sanguy.

Men  hvorfor er det så vigtigt, at vestlige ledere taler offentligt om Tibet og menneskerettighederne – og ikke bare i fortrolighed bag lukkede døre?

»Når det gøres offentligt, så viser det, at de vestlige regeringer faktisk tager menneskerettighederne og overgrebene i Tibet alvorligt. Regeringen i Kina drages til ansvar i det offentlige,« svarer Tibets politiske leder, der opfordrer Danmark til at genoverveje sin politik over for Kina, fordi den til tider har ført til »selvcensur« i forhold menneskerettigheder og Tibet.

»Vi kan efterhånden endegyldigt konkludere, at bilateral dialog med Kina om menneskerettighederne bag lukkede døre er hul og overfladisk. Den fører ikke til forbedringer overhovedet. Hvis du ser på udviklingen i de seneste ti år, har menneskerettighederne så overordnet fået det bedre? I hvert fald ikke for Tibets vedkommende. Overgrebene er taget til,« siger Lobsang Sanguy.

»Hvis du ser på opgørelsen fra organisationen Freedom House over politisk frihed og civile rettigheder i verdens lande, så er der kun et land, hvor situationen er værre end i Tibet. Og det er i Syrien,« fortsætter tibetanernes politiske leder.

Tilsvarende - tilføjer han - fastslår Reporters Without Borders, at det er lettere at få adgang til Nordkorea end til Tibet.

»Nej, Danmarks bilaterale dialog med Kina fører ingen vegne. Kina sender bare lavt rangerende bureaukrater, der tager noter, som ikke fører til positive ændringer,« siger den tibetanske eksilleder.

Han efterlyser et EU, der står samlet over for Kina.

»Kina er jo rigtig god til spille EU-landene ud mod hinanden, og Kina kan knuse landene hver for sig. Men Kina kan ikke knuse et EU, der står sammen.«