Dagen derpå i Malmø: »Det er vanvittigt. De er kun børn. Hvad kunne en 15-årig have gjort, så han fortjener at dø?«

Lørdag blev en 15-årig dreng skudt og dræbt i Malmø. En anden 15-årig har livstruende kvæstelser. Mange var vidner til skyderiet i den svenske by.

Lørdag aften blev to 15-årige drenge skudt foran et pizzeria i Malmø. Fold sammen
Læs mere
Foto: Johan Nilsson/TT NEWS AGENCY/Reuters/Ritzau Scanpix

Uden for pizzeriaet ved Møllevangstorvet i Malmø står der både blomster og lys efter lørdagens hændelser i den svenske by.

Kl. 21.00 lørdag aften blev politiet kaldt til stedet, hvorfra to teenagedrenge blev bragt til hospitalet med livstruende kvæstelser. Søndag formiddag bekræftede svensk politi, at den ene af drengene var død. De var begge 15 år gamle, hedder det i Dagens Nyheter.

Skyderierne, som blev overværet af flere borgere, har nu fået flere til at komme med lys og blomsterbuketter, mens det svenske medie støder på flere sørgende ved stedet, da de var forbi søndag.

»Jeg hørte, hvad der skete og ville komme her for at se det selv. Jeg arbejder på en skole, og ser mange unge mennesker vokse op,« fortæller Linus Ljungberg til Dagens Nyheter:

»Jeg spekulerer på, hvornår samfundet begynder at fokusere på forebyggelse i stedet for kun at slukke brande hele tiden. Vi skal være der for dem, før det går galt. Når unge mennesker gerne vil ud af den verden, så skal der være hjælp at hente,« siger skolelæreren.

Svensk rekord

Gennem hele søndagen var der således mange forbi gerningsstedet. Dagens Nyheter talte med flere svenske borgere, der var forbi for at tænde lys.

»Jeg føler stor håbløshed over, at børn skal vokse op i den her by. Jeg har selv en seksårig, så jeg er bange for, at dette skaber antidemokratiske kræfter,« siger Johanna, som ikke ønsker at oplyse sit efternavn til avisen.

Hun tilføjer:

»Der er behov for en stor indsats i skolen for at tage hånd om børn fra begyndelsen. Jeg er ikke bange for min del, men jeg er politisk deprimeret. Min første tanke er at flytte uden for byen, men det er ikke en løsning. Der er ingen hurtige løsninger, og alt dette sker, samtidig med at der er store nedskæringer på det sociale område.«

En anden, der er mødt op, er en mand i 60erne, som Dagens Nyheter heller ikke har navnet på. Han betegner den svenske udvikling som »et mareridt«:

»I et land som Sverige, der har taget sig af sine borgere, så sker det her. Det er vanvittigt. De er kun børn. Hvad kunne en 15-årig have gjort, så han fortjener at dø? Der er nogle ældre, som udnytter de yngre. Også eksplosionerne. Det er kun få, der kan finde ud af sådan noget – det burde ikke være svært at opklare,« siger han ifølge Dagens Nyheter.

Skudepisoden lørdag aften skriver sig ind i en kedelig historik i det svenske. I sidste uge beskrev Berlingske, hvordan håndgranater og hjemmelavede bomber er detoneret over 100 gange i Sverige: Så mange gange, at en kriminolog sammenlignede det med en krigstilstand.

Eksempelvis har svensk politi i år fået 187 anmeldelser om eksplosioner. Sidste måned i oktober var der 27 tilfælde. Den nationale bombegruppe har rykket ud over 100 gange i år.