Dagen derpå: Det ved vi om mulig terrortrussel i Stockholm

En af de syv-otte IS-sympatisører, som ifølge flere svenske medier er rejst til Sverige for - angiveligt - at udføre et terrorangreb, har tætte bånd til fremtrædende personer i terrorbevægelsens inderkreds.

Syv til otte IS-terrorister planlægger angiveligt at slå til mod civile mål i den svenske hovedstad. Myndighederne fastholder, at der blot er tale om rygter og opfordrer svenskerne til at leve som normalt. Terrortruslen mod Danmark er faktisk større, mener ekspert. (Arkivfoto: Johan Nilsson /EPA) Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er forsat sparsomt med oplysningerne om den potentielle terrortrussel, som angiveligt er rettet mod den svenske hovedstad.

Onsdag erfarede svenske medier, at svensk politi er i forhøjet beredskab på grund af oplysninger om et forestående terrorangreb i Stockholm.

Det har hverken det svenske sikkerhedspoliti, Säpo, eller det nationale politi, Noa, villet be- eller afkræfte, men Säpo har meldt ud, at man er kommet i besiddelse af nogle oplysninger, som man ikke har kunnet »affeje«.

Ifølge Expressen kommer truslen fra syv-otte IS-sympatisører, som er rejst ind i Sverige for at angribe »bløde«, det vil sige civile, mål i den svenske hovedstad. Svensk politi er ifølge mediet derfor i en slags »standby-mode« efter, at oplysningerne er modtaget fra irakiske myndigheder for nyligt.

Tæt kontakt til IS' inderkreds

En sikkerhedskilde hos de irakiske myndigheder har til Reuters fortalt om seks af de mænd, der angiveligt har forladt terrorbevægelsens netværk i Irak og er rejst til Sverige.

»De vil gennemføre særlige aktioner for at tvinge Sverige til at trække sig ud af den internationale militære koalition (mod Islamisk Stat, red.),« siger kilden til Reuters.

De seks personer forlod ifølge kilden Irak i februar 2015 og rejste mod Sverige via Tyrkiet. Og blandt dem er angiveligt en mand med særdeles tætte forbindelser til terrorbevægelsens inderkreds.

Ham, der betegnes som lederen af den seks mand store gruppe, er angiveligt tæt knyttet til Abu Bakr al-Baghdadi, der er terrorbevægelsens nuværende leder. Han bliver desuden sat i forbindelse med Abu Musab al-Zarqawi, der var leder af terrorbevægelsen al-Qaeda i Irak, indtil al-Zarqawi i 2006 blev dræbt af amerikanske styrker.

Vil stoppe svensk engagement i koalition

Tilbage i Sverige betyder politiets forhøjede beredskab konkret, at politiet har mulighed for at hive hele regionens ressourcer ind.

Samme sikkerhedsforanstaltninger tager man også ved store fodboldkampe, Eurovision-arrangementer og royale fødselsdage, oplyste talsperson for Stockholms politi, Carina Skagerlind, ifølge Aftonbladet til TT, og understregede derved, at der i sig selv ikke er noget »usædvanligt« ved det ekstra mandskab.

Sagen har da heller ikke fået svensk politi til at ændre trusselsniveauet i landet, og al offentlig transport herunder metroen i Stockholm, kører som normalt.

Den eneste konsekvens i umiddelba udsigt er, om det norske kongehus skal melde afbud til den svenske konges 70 års fødselsdag senere på ugen.