Dæmning er brudt sammen efter jordskælv i New Zealand

Beboere rådes til omgående at søge mod højereliggende områder, efter dæmning har givet efter for jordskælv.

Myndighederne i New Zealand advarer tidligt mandag morgen dansk tid beboere i nærheden af floden Clarence River om, at en "mur af vand" strømmer ned ad floden.

Det sker, efter at en dæmning er brudt sammen som følge af en serie af jordskælv i løbet af mandagen.

Beboere langs Clarence River rådes til omgående at søge mod højereliggende områder, beretter Radio New Zealand.

Lige efter midnat lokal tid ramte et kraftigt jordskælv cirka 100 kilometer fra byen Christchurch, der ligger på den sydlige af New Zealands to hovedøer.

Mindst to personer omkom under det første jordskælv, og der er sket store materielle ødelæggelser af veje, bygninger og boliger. Mudderskred har lukket adskillige veje langs østkysten på Sydøen, og flere byer er afskåret fra omverdenen.

Billeder fra de værst ramte områder viser også forrevne landbrugsarealer med store fordybninger.

- Masser af landbrugsdyr må være omkommet, skriver en lokal kvinde på Twitter ifølge The Guardian.

Myndighederne udsendte efter det første skælv et tsunamivarsel, som nu er afblæst.

Siden da er der registreret hundredvis af mindre skælv samt endnu et kraftigt ét, der ifølge USA's geologiske undersøgelser (USGS) havde en styrke på 6,2.

Det første store skælv var endnu kraftigere med en styrke, ifølge USGS, på 7,8. New Zealands eget jordskælvsinstitut angiver styrken til 7,5 ifølge avisen New Zealand Herald.

Blandt de hårdest ramte byer er Kaikoura. En læge på byens hospital, Chris Henry, oplyser ifølge et tweet, at "seks personer med alvorlige kvæstelser" er fløjet til behandling i Christchurch.

- 15 er her fortsat med sår, blå mærker og brækkede lemmer, fremgår det af tweetet.

Jordskælvene kommer også til at slå sprækker i statskassen.

Premierminister John Key siger således mandag ifølge Radio New Zealand, at alene det første store skælv har forårsaget ødelæggelser for mindst "et par milliarder dollar". To milliarder svarer til 9,8 milliarder kroner.

/ritzau/