Da terrorfrygten kom til Tyskland: Lastbil kørte igennem julemarked i Berlin

12 døde og 48 sårede efter lastbil kørte gennem julemarked i Berlin. Politiet formoder, at der er tale om terror.

´´ Fold sammen
Læs mere
Foto: FABRIZIO BENSCH
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BERLIN: Midt på gaden foran Berlins berømte vartegn Gedächtniskirche ligger et væltet juletræ omgivet af ambulancer og udrykningskøretøjer fra politi og brandvæsen.

Mandag aften kl. 20.14 kom terrorfrygten for alvor til Tyskland, da en lastvogn med polske nummerplader i høj hast kørte 60-80 meter gennem en menneskemængde på julemarkedet på Breitscheidtplatz i Berlin. Tirsdag morgen meddelte Berlins politi via Twitter, at lastvognen, der var lastet med stål, kørte forsætligt ind i menneskemængden. Dermed er der tale om et »formodentlig terroristisk attentat«, skriver Berlins politi.

I skrivende stund har 12 personer mistet livet, mens 48 øvrige blev såret. Kort forinden havde turister og lokale indbyggere nydt julestemningen i skæret fra den strålende oppyntning på af Berlins mest velbesøgte forretningsgader. Flere timer efter hændelsen, der fandt sted i hjertet af et af Berlins mest populære shoppingkvarterer, arbejdede redningspersonale stadig på højtryk for at behandle sårede.

Indtil videre har Berlins politi anholdt en mistænkt, mens en anden mand blev fundet død i førerhusets passagersæde. Ifølge Berlins politi så øjenvidner en mand forlade lastvognens førerhus. Umiddelbart efter anholdt politiet en ’mistænkelig’ person i nærheden af Siegessäule, få hundrede meter fra ulykkesstedet. Indtil videre kan politiet ikke bekræfte, at der er tale om den samme person, der blev set forlade førerhuset.

Tabloidavisen BZ beretter, at den anholdte ved 2-tiden i nat blev transporteret til lufthavnen Tegel i Berlin, hvor han med helikopter er blevet transporteret til Karlsruhe, hvorfra den øverste statsanklager har overtaget efterforskningen af mandagens begivenheder.

Flere tyske medier beretter via nyhedsbureauet dpa, at den anholdte mand ifølge kilder i 'sikkerhedskredse' er af afghansk eller pakistansk oprindelse, og at han kom til Tyskland som flygtning i februar i år. Ifølge avisen Tagesspiegel var mandeni forvejen kendt af politiet for mindre forseelser.

 

Den tyske tv-station n-tv mener at vide, at der er tale om en 23-årig pakistaner, der via grænseovergangen ved Passau kom til Tyskland fra Østrrig som flygtning d. 31. december 2015. Oplysningerne er indtil videre ikke bekræftet af tysk politi.

Flere tyske medier beretter desuden, at specialkræfter i nattens løb har foretaget en razzia i en hangar i den nedlagte lufthavn Tempelhof, der fungerer som flygtningehjem. Ifølge tabloidavisen BILD er den anholdte mistænkte tilmeldt flygtningehjemmet.

’Uhyggelig stemning’

En af dem, der nemt kunne have været tilstede på julemarkedet under hændelsen er den amerikanske turist Anna. Til Berlingske fortæller hun, at hun netop var checket ind på et hotel i nærheden af Breitscheidtplatz, da hun hørte om lastvognen på julemarkedet. Sammen med sin mand forlod hun efterfølgende hotellet for at orientere sig om situationen.

»Der var en uhyggelig stemning på gaden«, forklarer hun til Berlingske godt hundrede meter fra julemarkedet. »Der var helt tavst.«

På Twitter beretter Berlins politi, at den pågældende lastvogn muligvis er stjålet fra en byggeplads i Polen. Derudover meddeler vognmanden, der ejer den pågældende bil, at han ikke har været i kontakt med sin chauffør siden kl. 16 mandag eftermiddag.

Politiet opererer med den teori, at der var tale om terror, men sent mandag aften ville hverken myndigheder eller tilstedeværende betjente i nærheden af Breitscheidtplatz bekræfte, at der var tale om et attentat.

Ikke desto mindre minder hændelsen i betænkelig grad om terrorangrebet i juli i Frankrig, hvor 86 personer mistede livet, da en lastvogn pløjede gennem en menneskemængde på Promenade de Anglais i Nice.

Hvem står bag?

Imens stiller tyskerne, der til sammenligning med Frankrig har været forskånet for større terrorattentater i de senere år, sig selv det oplagte spørgsmål: Hvem står bag?

Sent mandag aften var det endnu uklart, hvad der reelt ligger til grund for hændelsen på Breitscheidtplatz. Berlins senator for indre anliggender, Andreas Geisel, ville mandag aften ikke be- eller afkræfte overfor tyske medier, hvorvidt der er tale om et terrorattentat.

Indtil videre har Angela Merkel ikke udtalt sig personligt om hændelsen, men mandag aften kom hendes talsmand med en udtalelse på Twitter, »Vi sørger over de døde og håber, at de mange sårede kan få hjælp«, lød det kortfattede budskab fra Steffen Seibert.

Mandag aften pløjede en lastvogn gennem et julemarked i hjertet af Berlin. Ni mennesker har mistet livet, 50 er såret. Fold sammen
Læs mere
Foto: Clemens Bilan.

Efter hændelsen blev julemarkedet i første omgang evakueret, mens Berlins politi på twitter opfordrede folk til at blive inden døre. Flere timer efter hændelsen var der imidlertid flere hundrede mennesker på gaden i området omkring Bahnhof Zoologischer Garten og den nærliggende Ubahn-station Wittenbergplatz, hvor togene fortsat var i drift.

Kort før midnat herskede der stadig usikkerhed om gerningsmandens identitet og motivation. Foran rullende kameraer forklarede Winfrid Wenzel, der er pressetalsmand for Berlins politi, at det endnu er for tidligt at spekulere i eventuelle motiver. Han fortalte også, at de hårdest sårede ofre er kørt på hospitalernes intensivafdelinger, mens et uvist antal ofre fortsat behandles bag politiafspærringen.

Imens stimlede stadig flere nysgerrige forbipasserende sammen i vinterkulden foran politiafspærringen er, mens sirenerne hylede i baggrunden. Et par togrejsende stoppede at få et glimt af julemarkedet, hvor hændelsen fandt sted, mens andre hang ud i små grupper foran afspærringen for at følge med i mediernes dækning af efterforskningen på deres mobiltelefoner.

Hvis det viser sig, at der er tale om et overlagt attentat vil det utvivlsomt forstærke terrorfrygten i Berlin, men blandt de tilstedeværende på Breitscheidtplatz mandag aften var det snarere lavmælt alvor og spirende trods, der prægede den kolde vinteraften.

Troels Heeger er Berlingskes korrespondent i Tyskland.