Da Rusland skød på ukrainske skibe, ville USAs udenrigsministerium sige fra: Men så blandede Det Hvide Hus sig

Rudy Giuliani er en »central stemme«, når det gælder præsident Trumps politiske linje over for Ukraine. Det var formentlig allerede tilfældet i november 2018, da tre ukrainske skibe med 24 sømænd om bord blev beskudt og taget i russernes varetægt.

Trumps topadvokat, Rudy Giuliani, har haft stor indflydelse på præsident Trumps forhold til Ukraine – også inden Donald Trump foreslog Ukraines nye statsleder at indlede korruptionsundersøgelser mod Trumps politiske rivaler. Fold sammen
Læs mere
Foto: Alex Wong/AFP/Ritzau Scanpix

Da Rusland i november 2018 beskød tre ukrainske skibe med 24 sømænd om bord og derefter opbragte dem, var det amerikanske udenrigsministerium klar til at fordømme hændelsen. Men Det Hvide Hus ville ikke tillade det.

Grunden var ifølge den tidligere rådgiver i det amerikanske udenrigsministerium Christopher Anderson måske præsident Trumps topadvokat, Rudy Giuliani, og den indflydelse, Giuliani har på præsident Trumps politik.

Det sagde Christopher Anderson i en høring i Repræsentanternes Hus onsdag. Han har tidligere arbejdet for Kurt Volker, der dengang var USAs udsending til Ukraine.

»Mens mine kolleger i udenrigsministeriet hurtigt forberedte en pressemeddelelse, hvori Rusland skulle fordømmes for sin eskalering af konflikten, sørgede højtstående embedsfolk i Det Hvide Hus for, at den ikke blev sendt ud,« fortalte han ifølge The Guardian under høringen, der foregik bag lukkede døre.

Nyt lys over Trumps rolle i Ukraine-sagen

Høringen af Anderson kaster nyt lys over Trumps ageren i Ukraine-sagen, som Demokraterne har indledt en efterforskning af. Efterforskningen begyndte, efter at det kom frem, at Donald Trump i juli forsøgte at presse Ukraines nyslåede præsident, Volodymyr Selenskyj, til at starte korruptionsundersøgelser mod familien Biden til gengæld for amerikansk militærbistand for næsten 400 millioner dollar.

Både Anderson og hans efterfølger i jobbet, Catherine Croft, som også blev afhørt onsdag i Repræsentanternes Hus, fortalte under ed om den rolle, som Rudy Giuliani har spillet i USAs håndtering af Ukraine. Det var nemlig ham, der aktivt forsøgte at bremse udenrigsministeriet i at støtte den ukrainske regering, mens russisk militær opererede i det østlige Ukraine, fortalte de begge ifølge The Guardian.

Anderson citerede undervejs den tidligere nationale sikkerhedsrådgiver John Bolton for at have sagt, at »Giuliani havde en central stemme«, når det gjaldt indflydelse på præsidentens holdning til Ukraine. Og »det kunne være en forhindring for Det Hvide Hus«, sagde han i øvrigt.

John Bolton er også blevet indkaldt til høring i Repræsentanternes Hus 7. november, men det er endnu uklart, om han vil dukke op.

Vidneudsagn: Giuliani stod bag smædekampagne

Samtidig – et andet sted i Kongressen – blev Trumps kommende USA-ambassadør i Rusland, John Sullivan, afhørt i Senatet. Og han blev undervejs også spurgt om Giulianis indflydelse på Trump. Den tidligere viceudenrigsminister forklarede blandt andet, at det var hans indtryk, at Trumps topadvokat havde stået bag en smædekampagne mod den tidligere USA-ambassadør i Ukraine Marie Yovanovitch.

Hun har selv vidnet i høringerne i Repræsentanternes Hus og sagt lignende.

Onsdag aften kom det også frem, at Tim Morrison, en af Donald Trumps toprådgivere om Rusland, stopper. Han skal vidne i Kongressen torsdag. Det er uklart, om Tim Morrison er blevet fyret eller har sagt op, skriver The Guardian.

Men han bliver set som et af de mest centrale vidner i efterforskningen af, om Donald Trump har misbrugt sit præsidentembede i Ukraine-sagen.

Morrison begyndte som Trumps rådgiver et par dage inden den telefonsamtale, der fandt sted mellem Donald Trump og Volodymyr Selenskyj 25. juli, og der er under høringerne i Repræsentanternes Hus flere gange blevet henvist til ham.

Da den fungerende USA-ambassadør i Ukraine, William Taylor, blev afhørt i sidste uge, mødte han op med en 15 sider lang erklæring. Den beskrev, hvordan Trump tilbageholdt amerikansk militærbistand for næsten 400 millioner dollar til Ukraine og afviste at holde et møde med Ukraines nye leder, før Volodymyr Selenskyj accepterede en efterforskning af Joe Biden og hans søn.

Og William Taylor hævdede at have flere af sine oplysninger fra Tim Morrison. Det var således Tim Morrison, der kendte til detaljerne i den telefonsamtale, som Donald Trump havde med Volodymyr Selenskyj. Det var også Tim Morrison, der forklarede William Taylor, at Donald Trump ikke ønskede at støtte Ukraine, og Morrison, der fortalte Taylor om et hemmeligt møde i kælderen under Det Hvide Hus.