Da hun afviste Weinsteins seksuelle tilnærmelser: »Jeg vil dræbe dig, tro ikke, at jeg ikke kan«

Endnu en kvinde har valgt at stå frem med et detaljeret vidnesbyrd om, hvordan Hollywood-producenten Harvey Weinstein har udsat hende for sexchikane og overgreb. Den mexicanske skuespiller Salma Hayek slutter sig til anklager fra knap 70 kvinder.

Skuespiller Salma Hayek fortæller om sine oplevelser med Hollywood-producent Harvey Weinstein. Fold sammen
Læs mere
Foto: MARIO ANZUONI

Den mexicanske skuespiller Salma Hayek har ligesom knap 70 andre kvinder brudt tavsheden om de overgreb og den sexchikane, hun fortæller at have været udsat for fra Hollywood-producenten Harvey Weinstein. Det har hun gjort i en kronik i The New York Times, hvor hun detaljeret beskriver sine oplevelser.

»Harvey Weinstein var også mit monster,« indleder hun.

Skuespilleren skriver, hvordan hun længe har forsøgt at fortrænge det, som er sket, mens hun har rost sig selv for sin evne til at tilgive. Men var Weinstein virkelig et overstået kapitel i hendes liv, når hun følte stor skam over at skulle beskrive, hvad det var, hun havde tilgivet?

Salma Hayek begyndte sin karriere i mexicanske TV-serier, hvorefter hun tog til Hollywood med drømmen om et større gennembrud. Efter flere biroller fik hun gennembrud med Robert Rodriguez' film »Desperado« i 1995. Siden har hun spillet med i flere film herunder »Frida«, der er en beretning om den mexicanske maler Frida Kahlos liv. Filmen var Salma Hayeks projekt, og det var hende, der fik den kendte filmproducent Harvey Weinstein med på holdet, skriver hun.

Da han sagde ja, følte hun, at hendes drøm gik i opfyldelse. Hun vidste ikke, at det siden blev hende, der igen og igen måtte sige nej.

»Nej til at åbne døren for ham på alle tidspunker af natten, hotel efter hotel, sted efter sted, hvor han kom uventet – også til et sted, hvor jeg lavede en film, han ikke engang var involveret i. Nej til at tage et bad med ham. Nej til at lade ham se mig tage et bad. Nej til at lade ham give mig en massage. Nej til at lade en af hans nøgne venner give mig massage. Nej til at lade ham give mig oralsex. Nej til at være nøgen sammen med en anden kvinde. Nej, nej, nej, nej,« skriver Salma Hayek i The New York Times.

Hver gang hun sagde nej, blev Harvey Weinstein rasende.

»Hans taktik i forsøg på overtalelse gik fra at tale sødt til den ene gang, hvor han grebet af raseri sagde de skræmmende ord: »Jeg vil dræbe dig, tro ikke, at jeg ikke kan,« skriver Salma Hayek.

Ifølge skuespilleren endte konfrontationerne med, at Harvey Weinstein ville have en anden end Salma Hayek til at spille hovedrollen, ligesom han var ved at overdrage hendes projekt til en anden. Hun kæmpede for at få produktionen tilbage på sporet, og det lykkedes, da hun til sin egen overraskelse fik opfyldt en række nærmest umulige krav fra Weinstein om at omskrive manuskriptet, finde ti millioner dollar til finansiering af filmen og finde fire fremtrædende skuespillere til de mindre roller.

Hun og de andre betalte dog prisen for at stå op imod Weinstein »nærmest hver dag under indspilningen«, skriver hun. Harvey Weinstein fortalte hende blandt andet, at det eneste, der kørte for hende, var hendes sexappeal, og at der ikke var noget af det i filmen. Derfor ville han lukke den.

Ifølge Salma Hayek lod Harvey Weinstein en dør stå på klem: Hvis hun indspillede en sexscene med en anden kvinde, hvor hun viste sig frem helt nøgen set forfra, ville han færddiggøre filmen med hende. Hun følte sig presset til at sige ja.

Hun havde et nervøst sammenbrud, da optagelsen skulle i kassen. Hun vidste, at hun ikke gjorde det for filmen, men for Harvey Weinstein, skriver hun. Hun rystede, hun græd, og hun kastede op. Men hun gjorde det.

Siden kæmpede hun for at få Weinstein til at sende filmen ud til visning i biografen. Han mente ikke, den var god nok, og ville sende den direkte ud til videosalg. Filmen endte med at vinde flere store filmpriser.

Salma Hayek skriver, at Harvey Weinstein foruden et monster med et iltert temperament også kunne være venlig, sjov og vittig:

»Det var en del af problemet: Du vidste aldrig, hvilken Harvey du fik.«

Hun forsøgte at huske de positive facetter af manden, når de siden stødte ind i hinanden ved sociale events.

»Jeg fortalte mig selv, at jeg gik i krig og vandt. Men hvorfor skal så mange af os kvindelige kunstnere gå i krig for at fortælle vores historier, når vi har så meget at byde på? Hvorfor skal vi kæmpe til det yderste for at bevare vores værdighed?« spørger Salma Hayek afslutningsvist.

Harvey Weinstein har tidligere afvist at have afkrævet nogen form for sex uden samtykke og nogen former for gengældelseshandlinger. Daily Mail skriver, at han også har afvist Salma Hayeks påstande direkte:

»Hr. Weinstein husker ikke at have presset Salma til at lave en umotiveret sexscene med en kvindelig skuespiller, og han var ikke til stede under optagelsen. Det var dog en del af historien, at Frida Kahlo var biseksuel, og sexscenen i filmen var koreograferet af Ms. Hayak med Geoffrey Rush«, lyder det i en erklæring fra Weinstein.

Mediestormen mod Weinstein begyndte i oktober, da The New York Times og The New Yorker trykte talrige vidnesbyrd fra kvinder i filmindustrien, der rettede anklager mod Harvey Weinstein for overgreb. Siden har flere stået frem. Med #Metoo-kampagnen på sociale medier er anklager om sexschikane, overgreb og magtmisbrug også piblet frem i en række andre brancher verden over.