Da der pludselig var knas med Berlins fineste juletræ

Store transportomkostninger og miljøkritik gør det sværere for Norge at levere pragttræer til Europas storbyer.

Et juletræ pryder pladsen ved Brandenburger Tor i Berlin. Pragttræerne på de store berlinske pladser er indtil videre blevet leveret fra Norge. Fold sammen
Læs mere
Foto: JOHN MACDOUGALL

BERLIN: Ideen med at pynte et grantræ til jul kom i 1800-tallet fra Tyskland, men det er Norge, der præger juletræets kongedisciplin – leveringen af pragttræer til de store pladser i de store byer. Også i Berlin. Den lille by Drøbak 25 kilometer uden for Oslo har siden Murens fald foræret berlinerne et stort, flot træ hvert år til den fine Pariser Platz foran Brandenburger Tor. Lige indtil i år.

I 2010 var alting stadig fryd og gammen. Avisen Berliner Zeitung sendte en mand op i det norske vinterlandskab for at rapportere om fældningen af venskabstræet. Borgmesteren i regionen Frogn, Thore Vestby, fortalte, at det var glæden over Murens fald, der i 1990 fik byrådet til at sende det første træ til Berlin.

I 2010 var det et 15 meter højt grantræ, der opfyldte pragttræets fem kriterier: Det var fritstående, havde symmetriske grene for neden og var stort, bredt og grønt. I løbet af natten blev det forsigtigt surret ind til de foreskrevne 2,5 meter, der kan køre på vejene. Det blev indpakket i folie og fæstnet på den store ladvogn, skrev journalisten. Omkring 20.000 euro kostede det byen. Men træet har reklameværdi for Drøbak og Norge, forklarede Vestby. Han rejste hvert år selv med ned til træets tænding i spidsen for en delegation. Norske kunstnere optrådte foran Brandenburger Tor, og billederne af træet gik verden rundt.

Voksende krav til træet

Den 63-årige Høyre-politiker, der har vundet verdensmesterskabet i sejlads for 11-meterbåde om bord på »Eldrebølgen«, er tydeligvis en mand med vidt udsyn. Han er medlem af »Mayors for Peace« og af »2020 Vision Campaign«.

Også byen Osaka i Japan har i årevis fået et juletræ fra Drøbak. Det måtte saves i to dele for at kunne komme ind i flyet og samles igen i Japan. I et indlæg på Facebook undertegnet Thore Vestby præsenteres det som »The World Linking Tree«, men der står lidt ærgerligt, at Osaka »af dumme grunde« har stoppet traditionen.

I 2010 fik journalisten fra Berlin at vide, at næste års træ til Pariser Platz allerede var fundet og udgifterne til transporten fast indregnet i budgettet. Men 2011 skulle alligevel vise sig at blive et vanskeligt år. Da venskabstræet det år nåede frem til Berlin, kunne nogle berlinere ikke skjule en vis skuffelse. »Was für eine Krücke,« stod der ligefrem i avisen Tagesspiegel. »Sikke en krykke«. I toppen var det tæt, for neden var grene knækket eller savet af – træet havde tydeligvis lidt under transport og opstilling, skrev avisen.

Tidligere i år indløb en trist besked i Berlin. Thore Vestby forklarede, at der ikke længere er råd til at sende et træ til den tyske hovedstad. Transporten er med 11.000 euro – over 80.000 kroner – blevet for dyr for den lille by. Desuden har Berlin stillet stadig voksende krav til træet, sagde nordmanden ifølge nyhedsbureauet dpa og lød lidt skuffet. Han annoncerede en rejse til Berlin for sammen med den norske ambassadør at »finde en løsning«.

 

De berlinske formiddagsblade kastede sig ind i sagen. Nordmændene vil ikke give os juletræet ved Brandenburger Tor, stod der i Bild, der ynder at skrive »vi« om tyskerne og pege fingre af de andre. Bydelen Mittes politiske chef afviste kategorisk, at Berlin skulle have opstillet kriterier for træet.

Et symbol på venskab

Berlin er dog ikke det eneste sted, hvor Norge skruer ned for venskabstræambitionerne. Også hovedstaden Oslo vil indskrænke traditionen med at sende træer rundt i Europa, har Oslos borgmester, Fabian Stang, tidligere i år meddelt. Det er blevet for dyrt og er ikke særligt miljøvenligt. Træet på Trafalgar Square i London vil dog fortsat komme fra Norge.

Det er »en central bestanddel af den norske historie og et symbol på venskabet med briterne,« sagde borgmesteren til det norske nyhedsbureau.

 

Det udløste en del skuffelse hos Norges venner i Reykjavik i Island, der har fået et træ siden 1951. Politikerne i Oslo gav sig. Fabian Stang forklarede, at man ikke havde taget i betragtning, hvor populært det norske træ faktisk er i Island, og hvor dårlige landets egne træer er.

Hamborg, Düsseldorf og Kiel har også i mange år fået venskabstræer fra Norge, men i Düsseldorf arbejder en gruppe trævenner på at stoppe traditionen. I Berlin har politikere fundet et andet træ til Pariser Platz, som nu er pyntet med 30.000 lys og 1.000 julekugler. Det er vokset lokalt og er også rigtig flot.