Da bikinien blev mere interessant end 500.000 døde

En strandtur iført bikini i tyrkisk eksil har gjort den syriske oppositionsfigur Suheir Atassi til mål for kritik fra alle de kæmpende parter i den syriske borgerkrig.

Den sekulære syriske oppositionsfigur Suheir Atassi (tv.) har skabt ravage i Mellemøsten med billeder af hende iført bikini på en tyrkisk strand. Foto: Karim Jaafar Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis agurketid også kan indtræffe i krige, så er borgerkrigen i Syrien ramt af en sådan i øjeblikket.

Mere end fem år efter krigens begyndelse på et tidspunkt, hvor en halv million har mistet livet, og hvor der stadig ikke er udsigt til en fredelig løsning, har alle krigens parter pludselig rettet opmærksomheden mod en kvinde i bikini.

Det er billeder af den sekulære syriske oppositionsfigur Suheir Atassi iført bikini på en tyrkisk strand, der forstyrrer de krigsførende parter. Og for første gang siden krigens start har Islamisk Stat, oppositionen og Assad-regimet fundet et fælles ståsted. De er alle dybt forargede over bikinibillederne, og deres massive strøm af fordømmelser synes at overgå fordømmelserne af både de kemiske angreb og de mange bombninger af hospitaler og civile, som krigen også er kendt for.

En politisk nøglefigur i bikini

Mens islamisterne fordømmer Suheir Atassi for overhovedet at iføre sig en bikini, bruger Assad-regimet billederne som et eksempel på, hvordan den politiske opposition nyder tilværelsen, mens syrere dør dagligt. Oppositionen, som Suheir Atassi selv er en del af, tager afstand fra billederne, fordi en politisk nøglefigur i bikini er et slag tabt på forhånd i den arabiske verden.

Eller som den egyptiske feminist Mona el-Tahawy ironisk skriver på Twitter:

»Der er intet, der kan forene den arabiske verden, som en kvinde i bikini.«

Nervana Mahmoud, en egyptisk født mellemøstkommentator med bopæl i Man­chester kalder sagen om Suheir Atassi for et bevis på den arabiske verdens moralske forfald.

»Vi muslimer har svigtet vores basale værdier som mennesker. Vi er villige til at tage del i en vanviddets mudderkamp og krænke en kvindes privathed, alene for politisk vinding. Vi har på enhver måde ramt et nyt lavpunkt,« skriver hun i en kommentar om »bikinisagaen«.

Kommentator: Mændene slipper for kritik

Nervana Mahmoud revser alle dem, der bruger tid på at kritisere Suheir Atassi, fordi de ifølge hende burde bruge kræfterne på helt andre og langt mere væsentlige ting. Hendes skarpeste kritik rettes mod de dele af den syriske opposition, der kritiserer Atassi for at leve et liv i luksus i Tyrkiet.

»Denne samling ignorerer alle de rige syriske mænd, der nyder livet i Libanon og andre lande uden at skænke deres syriske landsmænd en tanke,« skriver hun.

I øjeblikket menes 7.000 syriske kvinder at sidde i regimets fængsler.

Siden 2012 har Suheir Atassi været en af den syriske oppositions nøglefigurer. Hun repræsenterer oppositionen ved forhandlingerne mellem de forskellige syriske grupper. Som de fleste andre i det syriske regime bliver hun jævnligt beskyldt for nepotisme og korruption. Det er dog første gang siden krigens udbrud i 2011, at alle krigens parter er endt i et skænderi om Suheir Atassis bikini.