Da Baby-Hitler tog kørekort: Tysk satiremagasin i modvind

Tysk satiremagasin provokerer med Hitler-sammenligninger og opfordringer til mord på Østrigs kommende kansler Sebastian Kurz. Nu er bladet blevet meldt til politiet.

Kritikken hagler ned over det tyske satiremagasin Titanic, der har omtalt Østrigs kommende kansler Sebastian Kurz som en »Baby-Hitler«. Fold sammen
Læs mere
Foto: GEORG HOCHMUTH

Kan man udstille en demokratisk valgt politiker som en Hitler i svøb? En Hitler, der endda snarest muligt burde myrdes for at undgå krig og kaos.

Ja, mener det tyske satiremagasin Titanic, der er berygtet for at gå til og lejlighedsvist over stregen, når det gælder provokerende forsider og flabede overskrifter.  Nu er Titanic, der er den tyske pendant til Charlie Hebdo, havnet i en shitstorm efter en satirisk historie, der kommenterer højredrejningen i østrigsk politik.

På forsiden af den seneste udgave af Titanic bliver Østrigs med overvejende sandsynlighed kommende kansler Sebastian Kurz nemlig portrætteret som en »Baby-Hitler», der i øjeblikket er ved at lære at køre bil.

»Østrig på kollisions-Kurz: Baby-Hitler er ved at tage kørekort«, lyder satiremagasinets overskrift, der også viser et billede af den afdøde østrigske højrepolitiker Jörg Haiders dødsulykke i 2008. Efter en årrække som formand for højrepartiet FPÖ og en af Østrigs mest indflydelsesrige højrepolitikere nogensinde mistede Jörg Haider livet, da han kørte galt for ni år siden.

Mens de tyske satirikere skyder til måls efter den unge politiker-komet har Sebastian Kurz fra det konservative folkeparti ÖVP efter det østrigske valg i midten af oktober i øjeblikket travlt med intensive koalitionsforhandlinger med det nationalkonservative højreparti FPÖ. Begge partier står fast på en stram udlændingepolitisk kurs og ser muslimsk indvandring som en trussel mod østrigske værdier. De to partier ventes at danne regering inden jul.

Allerede i midten af oktober kom Titanic i vælten, da magasinets chefredaktør Martin Sonnenborn, der også er formand for det satiriske parti Die Partei i Tyskland, tweetede et billede, der viser Sebastian Kurz’ ansigt indrammet af et sigtekorn. »Endelig er det muligt at dræbe Baby-Hitler«, lød den provokerende overskrift i Titanics satiriske artikel, der opfordrede læserne til at rejse tilbage i tiden for at likvidere Kurz for på den måde at afværge kommende politiske katastrofer.

Det fik allerede dengang flere østrigere til at melde det tyske satiremagasin til politiet for at opfordre til mord på en folkevalgt politiker. Spørgsmålet er dog, om politianmeldelser er den korrekte metode til at lægge låg på satiren.

»Jo mere de polariserer, jo flere magasiner sælger de«, skriver den østrigske tabloidavis Krone i en kommentar til Baby Hitler-affæren.

Troels Heeger er Berlingskes korrespondent i Tyskland