Cyklon smadrer australsk øgruppe med 263 kilometer i timen

Cyklonen Debbie er gået i land i Australien efter at have ramt populær øgruppe med vindstød på 263 kilometer i timen, demokrater kræver komitéformand erstattet i Rusland-sag og efterladte familier sagsøger tysk flyselskab for alpetragedie. Få overblikket over nattens historier her.

Vind og regn ved Airlie Beach, Australien 28 marts 2017. Cyklonen er forventet at ramme Queenslands nordkyst hen på eftermiddagen.    Fold sammen
Læs mere
Foto: DAN PELED
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Cyklon smadrer australsk øgruppe med 263 kilometer i timen

En cyklon med navnet Debbie er ved 13.30-tiden tirsdag lokal tid gået i land mellem byerne Bowen og Airlie Beach i den nordøstlige delstat Queensland i Australien.

Det sker, efter at Debbie tidligere på dagen ramte øgruppen Whitsundays med vindstød på op til 263 kilometer i timen.

Det oplyser meteorologer ifølge australske medier.

På en skala fra et til fem er Debbie en kategori fire-cyklon, og vindstød ventes at nå op på 280 kilometer i timen i løbet af de 18 timer, det vil tage cyklonen at passere.

Tusindvis af mennesker er i løbet af de seneste dage blevet evakueret, ligesom at skoler, lufthavne og havne i det berørte område tirsdag er lukket.

Øjenvidne på Hamilton Island

»Det var ligesom et godstog, der kom bragende igennem«


I Whitsundays og Mackay er 34.000 mennesker uden strøm, rapporterer australske 7 News.

- Det var ligesom et godstog, der kom bragende igennem, siger et øjenvidne på Hamilton Island, der er en del af Whitsundays, til ABC News.

Samtidig opfordrer premierminister i Queensland Annastacia Palaszczuk indbyggerne til at blive inden døre.

- Intensiteten og vildskaben af vindstødene er gradvist stigende, siger hun ifølge 7 News tidligt tirsdag morgen dansk tid.

Den australske regering oplyser, at den står klar til at yde øjeblikkelig hjælp.

Således er et katastrofeberedskab klar til at rykke ud med skibe og militærhelikoptere fra Sydney, hvis det bliver nødvendigt.

Satellitbillede fra 27. marts, hvor cyklonen Debbie nærmer sig Australiens kyst. Fold sammen
Læs mere
Foto: JEFF SCHMALTZ.

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Indbyggere i dele af Queensland er blevet advaret om at forberede sig på det værste uvejr, siden cyklonen Yasi ramte delstaten i 2011.

Mandag blev tusindvis af mennesker mellem byerne Home Hill og Proserpine evakueret.

Proserpine og Home Hill ligger mellem Airlie Beach og Townsville, der er populære mål for turister, som vil opleve Great Barrier Reef.

/ritzau/

 

Demokrater kræver komitéformand erstattet i Rusland-sag

Arkivfoto: Paul Ryan opfordres til at insisterere på, at formanden for efterretningskomitéen trækker sig fra Rusland-undersøgelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: NICHOLAS KAMM.

Fremtrædende demokrater kræver, at formanden for efterretningskomitéen i Repræsentanternes Hus, Devin Nunes, trækker sig fra de aktuelle undersøgelser af eventuelle forbindelser mellem præsident Donald Trumps stab og Rusland.

Demokraternes leder i Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, opfordrer mandag Republikanernes formand, Paul Ryan, til at insistere på, at Nunes trækker sig fra undersøgelserne.

- Formand Nunes' miskrediterende adfærd har skadet komitéen. Formand Ryan bør insistere på, at Nunes som minimum erklærer sig inhabil i Trump-Rusland-undersøgelsen omgående. Det skulle være sket for længst, udtaler Nancy Pelosi ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Demokraterne skal dog umiddelbart ikke forvente, at Paul Ryan vil efterkomme opfordringen.

- Formand Ryan har fuld tillid til, at formand Nunes gennemfører en grundig, fair og troværdig undersøgelse, skriver Paul Ryans talskvinde i en erklæring.

I forrige uge hævdede Nunes ifølge nyhedsbureauet AFP, at efterretningstjenesten før valget utilsigtet havde opfanget Donald Trumps kommunikation under overvågningen af personer, der var mistænkt for at være udenlandske agenter.

Demokraternes leder i Senatet, Chuck Schumer

»Nunes gør ikke sit job. Han virker mere interesseret i at beskytte præsidenten end at søge sandheden«


Præsident Trump, der var blevet presset for at levere dokumentation for beskyldninger om, at tidligere præsident Barack Obama stod bag aflytning af ham før valget, kaldte i den forbindelse Nunes' udmelding for en oprejsning.

Det amerikanske forbundspoliti havde ellers tidligere afvist, at der skulle være belæg for præsidentens beskyldninger mod forgængeren.

Mandag aften kom det ifølge Reuters frem, at Devin Nunes besøgte Det Hvide Hus, dagen før han udtalte sig pressen om den påståede utilsigtede overvågning af Trump.

Devin Nunes' håndtering af sagen har fået både demokrater og republikanere til at sætte spørgsmålstegn ved hans evne til at stå i spidsen for en objektiv undersøgelse af en eventuel forbindelse mellem Rusland og Trumps stab.

Demokraternes leder i Senatet, Chuck Schumer, ønsker at sætte Nunes fra bestillingen.

- Nunes gør ikke sit job. Han virker mere interesseret i at beskytte præsidenten end at søge sandheden, siger Chuck Schumer ifølge Reuters.

/ritzau/

Efterladte familier sagsøger Germanwings for alpetragedie

Den 24 marts 27 var der en ceremoni, der markedede toårsdagen for Germanwings-flystyrtet. Her ses en sørgende med en hvis rose til ceremonien.    Fold sammen
Læs mere
Foto: BERTRAND LANGLOIS.

Seks familier til nogle af de mange ofre, der mistede livet i et Germanwings-styrt i de franske alper i marts 2015, sagsøger nu luftfartsselskabet og flere forsikringsselskaber.

Familierne er fra Spanien, Paraguay og Storbritannien.

Det oplyser deres talsmand, Narcis Motje, i Barcelona ifølge nyhedsbureauet dpa.

Fredag markerede toårsdagen for tragedien, hvor flyet fra Germanwings, der er et lavprisselskab ejet af Lufthansa, styrtede ned. Alle 144 passagerer og seks besætningsmedlemmer blev dræbt.

Ifølge den officielle undersøgelse styrede andenpilot Andreas Lubitz bevidst flyet af typen Airbus 320 direkte ind i en bjergvæg 24. marts 2015 på vej fra Barcelona til Düsseldorf.

- Systemet fejlede og lod en ukvalificeret person styre et fly med 140 passagerer om bord, siger Narcis Motje, som mistede sin 37-årige søn, Jordi, i styrtet.

Efter flystyrtet kom det frem, at Andreas Lubitz gennem længere tid havde kæmpet med mentale problemer og selvmordstanker.

En af de læger, som den 27-årige andenpilot havde opsøgt to uger før flystyrtet, havde anbefalet, at han skulle lade sig indlægge på et psykiatrisk hospital. Det skriver nyhedsbureauet AFP.

På trods af at Lubitz var blevet tilset af læger adskillige gange i de seneste år frem til ulykken, fik han alligevel lov at flyve.

På flyvningen fra Barcelona til Düsseldorf låste han sig inde i cockpittet, da flyets kaptajn for en kort bemærkning var væk. Herefter styrede han tilsyneladende med vilje flyet ind i en bjergside i Frankrig.

Det vides ikke, hvor meget familierne har krævet i erstatning, men advokat Christof Wellens, som repræsenterer familierne til 35 ofre, kalder de beløb, der tidligere er blevet tilbudt, for "fornærmende", skriver dpa.

Samtidig har talsmand for de seks familier Narcis Motje klaget over, at SIM-kort, som kunne indeholde oplysninger, om hvordan tragedien udspillede sig, var blevet fjernet fra ofrenes mobiltelefoner, før telefonerne blev returneret til familierne.

Andreas Lubitz' familie har gentagne gange offentligt sat spørgsmålstegn ved, om han var eneansvarlig for styrtet.

/ritzau/