Cyberangreb fra Kina og Rusland får svensk medie til at styrke sikkerheden: »Vi må forberede os på en ny virkelighed«

Udenlandske hackere forsøger at påvirke den svenske presse. Nu tager et landsdækkende medie nye metoder i brug for at beskytte sig mod cyberangreb.

Efter at SVT bragte en stor afsløring om den svenske storbank Swedbank, blev der rettet et cyberangreb mod TV-stationen fra flere udenlandske servere. Fold sammen
Læs mere
Foto: VALDA KALNINA

Det var en stor afsløring.

I november dokumenterede SVT, hvordan en svensk storbank havde hjulpet en russisk våbenhandler med at sende millioner af kroner til USA.

Og det var formentlig derfor, at massevis af udenlandske servere efterfølgende indledte et cyberangreb mod den svenske public service-TV-station. SVT mener, at hackerne forsøgte at finde hemmelig information på et netværk, der tilhørte det undersøgende TV-program »Uppdrag Granskning«, som havde afsløret det hemmelige samarbejde.

Det var ikke første gang, at udenlandske aktører forsøgte at hacke dem, og SVT regner heller ikke med, at det var sidste gang. Sidste år blev mediet for eksempel udsat for cyberangreb efter en satirisk nyhedsudsendelse om Kina. Derfor skal sikkerheden nu styrkes betydeligt på mediet, skriver SVT på sin hjemmeside.

»Vi bliver nødt til at forberede på os på en anden virkelighed,« forklarer SVTs administrerende direktør Hanna Stjärne i en artikel, som SVT har bragt.

I november havde SVT afsløret, hvordan Swedbank bistod majoritetsaktionæren i den russiske våbenproducent Kalashnikov, oligarken Iskander Makhmudov, med at overføre knap syv millioner kroner til sin amerikanske partner, der ejer Kalashnikov USA. Det skete, til trods for at både USA og EU forbyder handel mellem de to selskaber.

Som våbenproducent er Kalashnikov nemlig omfattet af Vestens sanktioner mod Rusland.

Og det var formentlig den afsløring, der førte til det efterfølgende cyberangreb, som hackerne dog ikke havde succes med. Nu bliver der sat et internt cybersikkerhedsteam op, som skal tage sig af fremtidige trusler mod medievirksomheden, skriver Hanna Stjärne i et indlæg i Svenska Dagbladet.

Ifølge SVT er det dog ikke kun cybersikkerheden, der skal styrkes. Hver dag må mediets sikkerhedspersonale håndtere omtrent 35 trusler – fra hadebreve til trusler om vold – og den fysiske sikkerhed for medarbejderne på SVT skal derfor også styrkes nu, siger SVT.