Cyberalarm i Tyskland efter det største datalæk i landets historie

Den tyske regering, partier og studieværter er ramt et af et historisk stort datalæk. Det er endnu uklart, hvem der står bag, og om der er tale om et hacker-angreb. »Et alvorligt angreb« siger Tysklands justitsminister

Tyskland er udsat for stort datalæk, der allerede er blevet betegnet som det største i landets historie. I hele december blev dokumenter offentliggjort på nettet som i en slags julekalender. Først torsdag kunne de tyske myndigheder danne sig et overblik over omfanget. Fold sammen
Læs mere
Foto: CLEMENS BILAN / EPA / scanpix

Både Kansler Angela Merkel og Præsident Frank-Walter Steinmeier er ramt. Det samme er Forbundsdagen, partier, studieværter og skuespillere. Fredag meddelte de tyske myndigheder, at Tyskland er udsat for det største datalæk i landets historie.

Ifølge justitsminister Katarina Barley er der tale om et »alvorligt angreb«, hvor bagmændene har ønsket »at skade tilliden til vores demokrati og vores institutioner.« »Kriminelle og deres bagmænd må ikke bestemme debatterne i vores land«, siger hun videre til avisen Die Welt.

Katarina Barley, Tysklands justitsminister, SPD

»Kriminelle og deres bagmænd må ikke bestemme debatterne i vores land«


»Meget, meget alvorligt«

Kansler Merkels vice-talskvinde Martina Fietz understreger, at regeringen tager situationen »meget, meget alvorligt.«.

Det er endnu uklart, hvordan data er blevet lagt ud på nettet- og om der er tale om et hacker-angreb eller et læk. Talsmanden betoner, at adgangen ikke er sket via regeringens eget net. Over 100 personer er berørt.

Kanslerens breve og parlamentarikeres mobilnumre

Blandt oplysningerne, der nu florerer på nettet, er parlamentarikernes mobilnumre, breve fra kansler Merkel, kontooplysninger, korrespondance med familiemedlemmer m.v. Ifølge regeringen er ingen af de data, der omfatter kansleren, af følsom karakter.

Dokumenterne er i løbet af december løbende blev offentliggjort på twitter som en slags julekalender. Derfor var det først i løbet af torsdagen, at tyske myndigheder kunne danne sig et overblik over omfanget.

Alle partier bortset fra AfD

Lækket går tilbage til oktober 2018 og involverer samtlige partier i den tyske forbundsdag. Dog er der p.t ikke offentliggjort dokumenter fra Alternative für Deutschland på nettet. Også tyske parlamentarikere på delstatsniveau og i Europa-Parlamentet er berørt.

Siden fredag morgen befinder den tyske »cyber-forsvarsenhed« sig i et krisemøde. Det er endnu uklart, hvem der står bag. »Vi kan om angrebet p.t. kun sige, at vi er ved at gennemgå materialet«, siger en talskvinde for efterretningstjenesten fredag til avisen Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Den tyske forbundsdag blev i 2015 udsat for et større hacker-angreb. Ifølge den tyske regering var det dengang hackergruppe »Fancy Bear«, der stod bag angrebet - med stor sandsynlighed på vegne af Rusland.