»Curiosity« landet sikkert på Mars

NASAs rover skal nu på opdagelse efter tegn på liv på Den Røde Planet.

Jublen brød ud i NASA-centret, da det blev konstateret, at Curiosity var landet sikkert. Fold sammen
Læs mere
Foto: MICHAEL NELSON

MARS: Efter otte en halv måned på farten og masser af dårlige forskernerver til følge er NASAs Mars-observatorium, roveren »Curiosity«, ankommet sikkert til sin destination.

- Jeg er ankommet sikkert til overfladen af Mars, skriver NASA på »Curiositys« Twitter-profil.

567 millioner kilometer fra Jorden skal »Curiosity« nu bruge de næste 98 uger på at udforske Mars med en ambition om at finde tegn på, at Den Røde Planet huser eller kan have huset en eller anden form for liv.

Se også: Nysgerrig robot landet på Mars

Langt over halvdelen af alle foreløbige Mars-missioner er mislykkedes, og derfor blev den sidste del af rejsen mod Mars fulgt med spænding på Jorden. Særligt de sidste syv minutter af rejsen, som kaldes »De syv minutters rædsel« på grund af den øgede risiko for fiasko i lige præcis denne korte periode, fremkaldte sved på panden i kontrolcentret i Californien.

Da »Curiosity« endelig gav besked om, at den var sikkert fremme på Mars, fremkaldte det øjeblikkelige klapsalver og jubelråb i kontrolcentret Jet Propulsion Laboratory i Pasadena, Californien.

Og kort efter landingen modtog kontrolcentret de første billeder af roveren.

- Vi har et billede. Det er et hjul, lød det i kontrolcentret, hvor der på ny udbrød jubelscener.

»Curiosity«-missionen har også været topprioritet for USAs præsident, Barack Obama. Han har trods flere fejlslagne forsøg på at sende missioner til Mars gjort det til et mål, at der omkring år 2030 skal sendes bemandede missioner til Den Røde Planet.

TV: Se hvordan 'Curiosity' landede på Mars

Følg NASAs livesending her.