Cubas syge diplomater: Nu har mystisk sygdom også ramt Canadas ambassade

Er det et sonisk våben eller syngende fårekyllinger, der fører til mystiske sygdomme på USAs og Canadas ambassader i Cuba? Personalet på Canadas ambassade er halveret.

14 canadiske diplomater er blevet ramt af mærkværdige symptomer på landets ambassade i Cuba. Fold sammen
Læs mere
Foto: STRINGER

Mystisk migræne, kvalme, midlertidigt tab af hørelsen og sågar tegn på hjernerystelser.

Symptomerne er alvorlige, men hverken USA eller Canada ved, hvad det er, der har ramt medarbejderne på de to landes cubanske ambassader.

I 2017 trak USA op mod halvdelen af ambassadens ansatte hjem fra Cuba, og nu følger Canada trop og halverer antallet af ansatte på landets ambassade i Havana, skriver BBC.

14 canadiere og 27 amerikanere er hidtil blevet ramt af de mystiske symptomer, ifølge AP.

For amerikanerne er symptomerne opstået efter at have hørt højfrekvente, konstante hyletoner. Tilbage i 2017 blev der spekuleret i, hvorvidt lydene kunne stamme fra et ukendt, sonisk våben. Fra Canada lyder det dog, at man ikke kender årsagen til symptomerne, eller hvad og muligvis hvem der kan have stået bag.

Ikke alle diplomater har haft samme symptomer eller har nødvendigvis hørt de samme lyde, inden de blev syge. Et studie fra december påviste dog, at alle amerikanske diplomater havde et til fælles: De havde alle lidt skade på det indre øre, altså den del af øret, der påvirker balanceevnen.

Cuba har vist sig højst samarbejdsvillig i bestræbelserne på at finde frem til årsagen, oplyser Canadas udenrigsministerium i en pressemeddelelse. Flere canadiske embedsfolk har over for AP oplyst, at Cubas regering har været lige så frustreret over de syge diplomater, som Canada har været.

Cubas ambassadør i Canada, Josefina Vidal, kalder i en pressemeddelelse Canadas hjemkaldelse af diplomater for »uforståelig,« men fastholder, at Cuba fortsat vil arbejde for gode diplomatiske forbindelser landene imellem, skriver AP.

Josefina Vidal mener ikke, at en halvering »vil hjælpe med at finde svar« på årsagen til symptomerne. Tværtimod frygter hun, at Canadas beslutning vil blive benyttet politisk af USA til at »angribe og nedgøre Cuba«, skriver AP.

Da USA i 2017 trak halvdelen af sine medarbejdere på ambassaden hjem fra Cuba, blev 15 cubanske diplomater i samme ombæring smidt ud af USA.

Antallet af ansatte på Canadas ambassade falder nu fra 16 medarbejdere til otte.

Tidligere i januar præsenterede to forskere en teori om, hvad der kan have ført til de mærkværdige symptomer hos diplomaterne. Det var nemlig et sonisk angreb, diplomaterne var blevet udsat for: Det var fårekyllingers parringssang, konkluderede forskerne efter at have lyttet til optagelser af de lyde, som de amerikanske diplomater har hørt.

Det er dog ikke kun i Cuba, at diplomater er blevet ramt af de mystiske symptomer. Også i Kina er en række amerikanske diplomater blevet sendt hjem efter at have hørt høje, usædvanlige lyde – og derefter oplevet symptomer, der mindede om dem, som diplomaterne oplever i Cuba.

I juni beskrev New York Times, hvordan dette har fået amerikanske embedsfolk til at mistænke Kina eller Rusland for at stå bag en form for angreb mod amerikanske diplomater.