Cuba: Våben på nordkoreansk skib er vores

240 tons forældede cubanske forsvarsvåben blev standset på vej til Nordkorea.

Forsvars- og sikkerhedseksperter fra den britiske Janes Information Group har ifølge AFP tidligere identificeret fundet som en kontrol-radar til et SA-2 missil samt en radar til at lede missilet frem til dets mål. - Arkivfoto af amerikanske soldater, i færd med at destruere et sådant sovjetbygget missil. Fold sammen
Læs mere
Foto: MAXIM MARMUR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

PANAMA: Våbnene på det nordkoreanske fragtskib »Chong Chon Gang«, der tirsdag blev beordret til kaj på sin vej gennem Panamakanalen fra Cuba, var blevet lastet i en cubansk havn med 10.000 tons sukker og 240 tons »forældede forsvarsvåben«, oplyser Cubas Udenrigsministerium.

Våbnene var på vej til Nordkorea for at blive repareret og skulle efterfølgende leveres tilbage til Cuba, oplyser udenrigsministeriet på cubansk TV.

Der er ifølge Cuba tale om et antal afmonterede raketter, to MiG-21 kampfly og to luftværnsbatterier, alt sammen fra Sovjettiden, skriver nyhedsbureauet Reuters.

»Cubas aftaler på dette område er baseret på vores behov for at fastholde vores forsvarsevne, så vi kan beskytte den nationale suverænitet,« lød det i erklæringen fra udenrigsministeriet.

Embedsmænd fra Panamas toldvæsen fandt de avancerede våben gemt under mange lag sække med sukker i fragtskibets lastrum. Opdagelsen af den hemmelige last fik skibets kaptajn til at forsøge at begå selvmord og besætningen til at gøre modstand, uden det dog fik tolderne til at stoppe deres arbejde i lastrummet.

»Vi formodede, at skibet, der kom fra Cuba og var på vej til Nordkorea, muligvis havde våben ombord, så der blev bragt ind i en havn og undersøgt,« sagde Panamas præsident, Ricardo Martinelli, efter våbenfundet.

Forsvars- og sikkerhedseksperter fra den britiske Janes Information Group har ifølge AFP tidligere identificeret fundet som en kontrol-radar til et SA-2 missil samt en radar til at lede missilet frem til dets mål.

FN har indført stramme sanktioner på Nordkoreas import og eksport af våben som reaktion på landets atomprøvesprængninger og missiltests, og myndighederne i Panama har efter våbenfundet opfordret FN til at iværksætte en undersøgelse af, om våbensendingen er et brud på FN-sanktionerne.

BNB