Cruz: Trump vil atombombe Danmark

Donald Trump hævder, at rivalen Ted Cruz svindlede sig til valgsejren i Iowa - og han varsler en retssag. Den slags viser, at Trump er gakkelak, siger Cruz. Som præsident kan han finde på at »atombombe Danmark.«

Foto: SCOTT OLSON

De kan lige så godt nominere Donald Trump som præsidentkandidat, for han viste i går, hvad der vil ske, hvis de ikke gør det.

Donald Trump stod op onsdag morgen, og hvor andre gør strækøvelser og tager en kop kaffe, greb han efter Twitter og fyrede en lav byge af tweets afsted mod sin rival Ted Cruz.

Inden klokken var slået syv, inden solen var stået op over den amerikanske østkyst, havde han allerede kaldt Ted Cruz en tyveknægt og beskyldt ham for at stjæle valgsejren i Iowa, og han varslede en retssag og et krav om omvalg.

Med sådan en morgen kunne det ikke undre, at dagen sluttede med trusler om et atomangreb på … Danmark. Cruz hævdede, at Trump havde et temperament som en showbryder, og at det ville være livsfarligt at have ham som præsident, hvis han besluttede sig for at begynde dagen med nukleare udfoldelser i stedet for Twitter.

»Forestil jer, at vi vågner op en morgen og opdager, at præsident Donald har atombombet Danmark. Han har ikke temperamentet til at sørge for nationens sikkerhed,« sagde Cruz til blandt andre CNN.

Hvorfor lige Danmark som retorisk atommål?

Det kan være et tilfælde, men det er lige så sandsynligt, at det er et freudiansk udtryk for den rolle, som Danmark har spillet i valgkampen; den demokratiske senator Bernie Sanders har tidligt og sent brugt Danmark som forbillede for den velfærdsstat, som han vil gøre USA til - og inden der gik flygtninge og vielsesringe i den, cirkulerede Danmark i valgkampen som synonym for et socialistisk slaraffenland.

Men udtalelserne om Danmark er reelt den mindst perspektivrige del af dagens begivenheder.

Trumps udtalelser om Iowa - hans trusler om retssag og krav om omvalg - er mere interessante, for bare måske har han en sag. Her er sagens sammenhæng:

I Iowa kæmpede Ted Cruz og Ben Carson om de højrereligiøse vælgere, som udgjorde 62 pct. af alle de republikanske vælgere.

De så længe ud til i runde tal at tage lige mange af de højrereligiøse stemmer, og derved - gennem triangualisering - ville Donald Trump vinde Iowa. Det var også, hvad meningsmålingerne i de seneste uger viste.

Men på valgdagen skete der noget. Cruz' vigtigste og mest kendte støtte i Iowa, senator Steve King, sendte et tweet ud.

»Det ser ud til, at Carson er ude. Vælgerne skal vide besked, før de stemmer. De fleste stemmer vil gå til Cruz, håber jeg.«

Med andre ord: Et klart og utvetydigt budskab til det højrereligiøse vælgerkorps fra en - i deres kredse - estimeret senator: »Carson er færdig, stem på Cruz.«

Carson så, hvad der skete, og han benægtede højlydt, at han ville droppe sit kandidatur, og han kaldte ifølge Business Insider Cruz-kampagnens taktik for »bedrageri, beskidte tricks og løgn,« og han krævede et dementi fra Cruz. Men det fik han ikke.

Først dagen efter - og først efter Cruz havde vundet Iowa med et par point foran Trump og på baggrund af højrereligiøs støtte - rykkede Cruz ifølge flere amerikanske medier ud med en undskyldning til Carson.

»Vi skulle have bragt Carsons dementi i løbet af valgdagen. Det beklager jeg,« sagde Cruz, som formentlig er den mest upopulære kandidat blandt sine kolleger, fordi de betragter ham som en lumpen platugle.

Den normalt så milde Carson var ikke umiddelbart formildet. Han talte ifølge medierne om, at Cruz og hans folk havde handlet »meget ukristent,« hvilket er stærke ord i de kredse.

I Trumps ordvalg var det imidlertid ikke et spørgsmål om kristen eller ej, men om ulovligheder. Cruz handlede »ulovligt« og begik »tyveri,« og Trump fremhævede også, at Cruz-kampagnen begik en administrativ fodfejl ved at udsende formularer, som de ikke måtte sende ud.

Det er ikke sikkert, at Trumps retssag bliver til noget, og hvis den gør, så er det uvist, om han har en chance for at vinde den og få et omvalg.

Men det vil skabe forstyrrende støj, og det illustrerer, hvor langt han vil gå for at vinde.

Andre kandidater har i andre præsidentvalgkampe anvendt beskidte tricks - i 2000 spredte George W. Bush f.eks. i den konservative sydstat South Carolina et rygte om, at rivalen John McCain havde fædret et sort barn - men de forurettede kandidater har typisk ladet sagerne falde, fordi de tænkte på deres parti og deres egen fremtid i politik.

Sådan tænker Donald Trump ikke. Han tænker på at vinde her og nu, og hans parti er ham - og det vender op og ned på alting.