Countrystjerner synger før Trumps indsættelse

Trump har kæmpet for at finde kunstnere til koncert før indsættelse. Han får nu opbakning fra countrystjerner.

Washington. Amerikanske countrystjerner, som er kendt for deres patriotiske sange, skal synge ved den kommende præsident, Donalds Trumps, indsættelse. Det oplyser Trumps indsættelseskomité.

Trump har kæmpet for at rekruttere fremtrædende kunstnere til sin indsættelse. Og nu har han fået opbakning fra countrystjernerne Toby Keith og Lee Greenwood samt Broadway-sangeren Jennifer Holliday, som vil synge ved Lincoln Memorial.

Ved begivenheden, hvor Trump vil holde tale, kan offentligheden deltage gratis. Den finder sted torsdag som optakt til Trumps edsaflæggelse fredag, hvormed han bliver indsat som USA's 45. præsident.

Toby Keith var en af USA's mest fremtrædende countrysangere i 1990'erne.

Efter angrebene den 11. september 2001 udgav han sangen "Courtesy of the Red, White and Blue (Den vrede amerikaner)". Sangen var en passioneret opfordring til at kæmpe i Afghanistan.

Keith var senere inddraget i en opsigtsvækkende strid med Dixie Chicks over gruppens kritik af krigen i Irak. Men sangeren har også talt med beundring om præsident Barack Obama.

Den 74-årige Greenwood er en veteran-countrysanger. Han er mest kendt for sin sang "God Bless the USA" fra 1984.

- Det er en ære for mig at være en del af historien igen og synge for den kommende præsident, Donald Trump, siger han.

Greenwood har optrådt ved de tre seneste indsættelser af republikanske præsidenter.

Country er historisk set mest populær hos hvide amerikanere - overvejende i den sydlige del af USA, hvor Trump har massiv opbakning til sin hårde linje over for mexicanske indvandrere, muslimer og andre mindretal.

Ved indsættelsen er der et afroamerikansk bidrag fra Jennifer Holliday, som vandt en Tony ærespris i 1982 for Broadway musicalen "Dreamgirls". Musicalen blev senere filmatiseret med Beyoncé og Jennifer Hudson.

Holliday siger, at hun er blevet overdænget med negative reaktioner og også onlinetrusler.

Den 56-årige Holliday siger til musikmagasinet Billboard, at hun stemte på Hillary Clinton. Men hun mener, at det er vigtigt at have en "rimelig repræsentation" af befolkningen ved en præsidents indsættelse.

Ved en lignende koncert før indsættelsen af Obama i 2009 optrådte Beyoncé, Shakira, Bruce Springsteen, U2 og Stevie Wonder samt country-superstjernen Garth Brooks.

/ritzau/AFP