Costa Concordia-kaptajn vil tilstå mod lavere straf

Kaptajnen for det forliste krydstogtskib tilbyder en aftale med anklagemyndigheden om at tilstå mod at få straffen reduceret fra 20 til tre et halvt års fængsel.

Costa Concordias kaptajn, Francesco Schettino (tv.), taler med en af sine advokater, Domenico Pepe, under en pause i retssagen, der begyndte i dag, onsdag 17. juli 2013 i et lokalt teater i byen Grosseto i Italien. Fold sammen
Læs mere
Foto: TIZIANA FABI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

ITALIEN: Retssagen mod kaptajnen fra det forliste krydstogtskib Costa Concordia begyndte onsdag i et ombygget teater i den italienske by Grosseto.

32 passagerer omkom ved forliset, og den 52-årige kaptajn Francesco Schettino er anklaget for manddrab, for at have forladt sit skib og for at have skadet miljøet. Hvis han bliver dømt skyldig i de tre anklager, risikerer han op mod 20 års fængsel.

På den første retsdag stod det klart, at Schettinos forsvarer går efter at indgå en aftale med anklagemyndigheden, en såkaldt plea bargain, hvor kaptajnen samarbejder og kommer med en tilståelse mod en strafnedsættelse som modydelse.

Ifølge AFP tilbyder Schettinos forsvarer en aftale om, at Schettino afsoner tre år og fem måneders fængsel.

Anklagemyndigheden modsatte sig dog en sådan aftale.

Chefanklager Francesco Verusio afviste anmodningen om en plea bargain og fortalte ifølge AFP journalister, at der ikke kunne herske tvivl om Schettinos skyld, og at retssagen kun handler om, »hvor lang tid, han skal afsone«.

Retssagen skulle have været begyndt i sidste uge men blev udsat, fordi advokater involveret i sagen deltog i en landsdækkende strejke.

Francesco Schettino blev udpeget til »Italiens mest forhadte mand« af den italienske tabloidpresse, efter at Costa Concordia stødte på klipper og forliste ved øen Giglio 13. januar 2012.

Francesco Schettino hævder selv, at han blev kastet ned i en redningsbåd på grund af skibets voldsomme hældning efter påsejlingen, mens rædselsslagne passagerer blev fanget ombord på båden.

Der er planlagt mindst 40 retsmøder, og op mod 450 vidner og 250 sagsøgere kan blive indkaldt i løbet af retssagen. Ifølge flere medier kan der gå op mod et år eller mere, før sagen er afsluttet.

Sideløbende med det offentliges retssag mod Schettino er der anlagt adskillige civile søgsmål mod Schettino. Virksomheden, der ejer det forliste skib, har også lagt sag an mod Schettino for at have forårsaget ulykken.

Schettinos egne advokater og flere advokater bag nogle af de civile søgsmål har dog peget på, at ansvaret for ulykken rækker videre end til kaptajnen, og at rederiet også bærer et ansvar.