Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
ITALIEN: Det forliste krydstogtskib Costa Concordia er for første gang i to et halvt år oven vande og flydende, efter luksusskibet kæntrede i 2012 med tusindvis af passagerer ombord ud for den italienske ø Giglio.
Det skriver BBC.
Opgaven med at bjærge det havarerede krydstogtskib foregår under massiv international mediebevågenhed. Både fordi ulykken kostede 32 personer livet, men også fordi det er den største maritime bjærgningsaktion i historien.
På et pressemøde siger chefingeniør Franco Porcellacchia, at operationen forløber planmæssig:
»Skibet er oprejst og i balance. Vi er meget tilfredse indtil videre,« siger Franco Porcellacchia ifølge BBC.
Costa Concordia, der er 290 meter lang og vejer 114.500 ton, er siden september blevet holdt oprejst af en kunstig konstruktion, men mandag er det altså lykkedes bjærgningsmandskabet at hæve skibet til mere end to meter over konstruktionen, skriver BBC.
De italienske myndigheder forventer, at bjærgningsaktionen tager cirka en uge, hvorefter Costa Concordia, der er dobbelt så stor som Titanic, vil nå havnebyen Genova, hvor skibet skal ophugges. Det forventes at aktionen kommer til at koste godt og vel 7,5 milliarder kroner.
Skibets kaptajn, Francesco Schettino, er anklaget for at have forårsaget forliset, for at have forladt skibet og for manddrab. Han nægter sig skyldig.
TV: Timelapse: Så meget har Costa Concordia flyttet sig den første dag