Coronavirussen begynder at ramme længere og længere ned på alderskurven

Det er ikke kun de ældre, der kan blive syge og dø som følge af smitte med coronavirus. Rundt i verden ser man stadig flere eksempler på yngre mennesker, der bliver ofre for den dødelige sygdom.

I USA er der også set tilfælde af dødsfald blandt yngre personer smittet med coronavirus. Fold sammen
Læs mere
Foto: Justin Lane/EPA/Ritzau Scanpix

En 12-årig pige i Belgien, der var ramt af coronavirus, er død, oplyser myndighederne ifølge avisen Le Soir.

Pigen havde haft feber i tre dage inden sin død. Virolog Emmanuel Andre kalder den 12-årige piges død et chok.

»Det er en meget sjælden begivenhed, som ikke desto mindre har rystet os,« siger han til avisen.

Pigen indgår i det samlede dødstal i Belgien, der tirsdag har nået 705. Det er en stigning det seneste døgn på 98 døde. Og det ses efterhånden i flere lande, at yngre mennesker og børn smittet med coronavirus dør.

For to uger siden begyndte en pige fra Paris at hoste mildt. I løbet af nogle dage udviklede hosten sig og den franske teenager begyndte at få svært ved at få vejret.

Nu er den 16-årige pige det yngste offer for coronavirus i Frankrig.

»Fra begyndelsen blev vi fortalt, at virussen ikke påvirker unge mennesker. Vi troede på det, ligesom alle andre,« sagde pigens mor ifølge France24. Den franske pige havde ingen helbredsproblemer.

Der har efterhånden været talt længe om, at virussen primært angriber ældre mennesker og hovedsageligt er fatal for folk med helbredsproblemer. Men nu begynder der at tegne sig et anderledes billede verden over. Også WHO har advaret unge om ikke at føle sig uovervindelige.

Storbritannien har også set tilfælde af dødsfald blandt yngre. Både en 18-årig mand og en 21-årig kvinde er døde efter at være smittet med coronavirus. Den 21-årige havde ingen helbredsproblemer.

Blandt de første rapporterede tilfælde i USA var cirka 40 pct. af patienter, der havde behov for indlæggelse, mellem 20 og 54 år. Sådan lyder det fra en rapport af Centers for Disease Control and Prevention (CDC). I Los Angeles i USA er en yngre person under 18 år også død efter at være blevet smittet med coronavirus.

Rammer også børn og unge i Danmark

Der findes også smittetilfælde og indlagte blandt de yngste i Danmark. I Danmark opgøres antallet af indlagte på Statens Serum Instituts hjemmeside, og her er 1-5 børn i alderen 0-9 år indlagt med coronavirus. Det samme gør sig gældende for børn mellem 10-19.

I alderen 20-29 er 14 personer indlagt på hospitaler rundt i Danmark.

Og det er vigtigt at understrege, at coronavirus kan ramme alle aldersgrupper. Hvis en person på over 80 bliver smittet med covid-19, er sandsynligheden for, at man får så mange symptomer, at man skal indlægges 27 procent, viser et studie af coronapatienter, baseret på estimater og data om smittede.

Ifølge Christian Wejse, der er forsker i infektionssygdomme på Aarhus Universitet, har man eksempelvis 1,2 pct. risiko for indlæggelse, hvis man er mellem 20-29 år.

»Det svarer til, at hvis 1.000 danskere i aldersgruppen 20 til 29 får covid-19 med symptomer, så skal der indlægges 12, så tallet er jo ikke nul,« siger han til Videnskab.dk.