Coronavirus på hvert tredje plejehjem i Stockholm: »Meget ildevarslende«

»Det var det her, vi ville undgå,« siger den svenske statsepidemiolog, Anders Tegnell, bekymret. Mens antallet af døde onsdag er steget drastisk i Sverige, har coronavirussen også spredt sig til en tredjedel af alle plejehjem i Stockholm.

 
Coronavirus har ramt hele verden. Få et overblik her. Video: Reuters, Ritzau Scanpix. Fold sammen
Læs mere

Hvert tredje plejehjem i Stockholm har nu registreret ét eller flere tilfælde af coronasmitte blandt deres beboere. I alt er der cirka 29 ældre mennesker, der har fået covid-19 på plejehjemmene.

Det skriver Sveriges Radio.

Tallene har øjeblikkeligt fået den svenske statsepidemiolog, Anders Tegnell, til at reagere. Det er ham, der har talt for, at Sverige ikke behøver at lukke ned i kampen mod coronavirus. Og han ser »meget alvorligt« på de nye tal fra plejehjemmene:

»Det var det her, vi ville undgå,« forklarer han til SVT og understreger, at svenskerne skal gøre, hvad de kan, for at beskytte de ældre.

Stockholms helbreds- og sygehusdirektør, Björn Eriksson, siger i et interview med P4 Stockholm, at udviklingen på byens plejehjem er »meget ildevarslende«.

»Det er lige præcis dér, vi ikke vil have den her smitte,« siger han og henviser til, at plejehjemsbeboere netop er i risikogruppen for at blive ramt allerhårdest af covid-19.

»Det, vi kan gøre nu, er, at vi følger anbefalingerne fra Folkhälsomyndigheten, og at vi nu ikke besøger vores ældre, men i stedet ringer til dem og sender dem en tanke gennem sociale medier,« siger han til P4 Stockholm.

Raili Karlsson, som er afdelingschef for ældreforvaltningen i Stockholm, siger, at de ansatte gør alt, hvad de kan, for at antallet af smittede ikke skal stige på plejehjemmene. Men det kan blive svært, indrømmer hun.

Ifølge Sveriges Radio halter indrapporteringen nemlig bagefter – og antallet af syge på plejehjemmene forventes derfor at stige.

»Kaotisk situation« på Stockholms plejehjem

Elisabeth Antfolk, som er omsorgsordfører i fagforbundet Kommunal, mener, at situationen er blevet »kaotisk« på Stockholms plejehjem, skriver Sveriges Radio.

»Der er mangel på beskyttelsesudstyr. Der er ikke nok håndsprit. Der er ikke nok forklæder. Det er uklart fra det ene øjeblik til det næste, om man egentlig skal have mundbind på, når man går ind til de ældre,« siger hun til Sveriges Radio.

Onsdag steg antallet af døde af coronavirus drastisk i Sverige. På blot et døgn mistede 59 personer livet. 239 er døde af coronavirus i alt, lød det fra Folkhälsomyndigheten, den svenske pendant til Sundhedsstyrelsen, på et pressemøde onsdag.

393 personer har i alt været indlagt på landets intensivafdelinger, og næsten 5.000 er konstateret smittet.

Ifølge Anders Tegnell begynder udviklingen at »pege i den forkerte retning«, men han mener fortsat, at man skal holde øje med tallene i en uge, inden man kan tale om en reel tendens.

Sveriges socialdemokratiske statsminister, Stefan Löfven, gav onsdag et interview til SVT. Der forklarede han, at coronaepidemien i Sverige kommer til at vare længe endnu:

»Vi skal ikke tænke i uger, men måneder frem i tiden,« før epidemien kan være overstået, mener han.

Han kan heller ikke sige noget om, hvor længe svenskerne skal holde social afstand til hinanden.

Sverige står efterhånden alene i den vestlige verden med sin unikke tilgang til coronaepidemien. Mens resten af Europa har lukket skoler, daginstitutioner, restauranter og barer, er de svenske stadig åbne.

Strategien lader til at være udtænkt af Anders Tegnell. Han bliver beskyldt for at spille hasard med svenskernes liv i et gigantisk eksperiment – men om Sveriges strategi er gal eller genial, er det endnu for tidligt at sige.