Coronavirus får Las Vegas til at oprette nødherberg for hjemløse – på en tom parkeringsplads

Da et herberg for hjemløse lukkede, måtte myndighederne i Las Vegas tænke hurtigt. De skulle finde 500 sovepladser til byens mange hjemløse. Men nødløsningen får hård kritik.

 
Coronavirus har ramt USA, og Trumps kurs har fået hård kritik. Kilder: Reuters, Ritzau Scanpix, redigering: Caroline Nørkjær Fold sammen
Læs mere

Las Vegas’ myndigheder har fundet en nødløsning, der skal beskytte storbyens hjemløse borgere mod coronavirus:

De har optegnet sovepladser knap to meter fra hinanden på en tom parkeringsplads.

Men løsningen har øjeblikkelig fået massiv kritik på sociale medier, skriver CNN.

Da en beboer på et herberg i weekenden blev testet positiv for covid-19, måtte hele herberget lukke ned – og 500 hjemløse mistede dermed fra den ene dag til den anden deres sovepladser. Samtidig er et af byens andre store herberger fyldt op.

Derfor måtte myndighederne hurtigt finde på en ny løsning. De omdannede en tom parkeringsplads til et nyt herberg, optegnede felter knap to meter fra hinanden på jorden og dækkede dem til med blå måtter, der er nemme at rengøre.

Tæt på parkeringspladsen er der udstationeret sundhedspersonale, som kan tage borgernes temperatur og skaffe dem lægehjælp, hvis de begynder at udvise symptomer på covid-19, skriver The Guardian i øvrigt.

Men billeder fra parkeringspladsen viser en anden virkelighed:

De hjemløse sover i armslængde fra hinanden på den kolde asfalt. Og det har hurtigt høstet massiv kritik på sociale medier.

Selv om sovepladserne er optegnet med knapt to meters afstand fra hinanden, viser billeder som dette, at folk stadig sover betydeligt tæt. Omkring 500 hjemløse mistede deres sengepladser på et herberg, efter det måtte lukke i weekenden.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Ethan Miller/AFP/Ritzau Scanpix.

»Las Vegas placerer hjemløse mennesker på parkeringspladser, mens byens hoteller står totalt tomme. Af en eller anden grund opsummerer dette billede alt, hvad der er galt med det her land og dets respons på covid19-krisen,« skriver for eksempel en Twitter-bruger.

Også demokraten Julian Castro, som tidligere har været opstillet i kampen om at blive Demokraternes næste præsidentkandidat, gik på Twitter med kritik af Las Vegas:

»Efter at have kriminaliseret hjemløshed i år er Las Vegas nu begyndt at pakke folk ud af syne på asfaltsenge,« skriver han og opfordrer til et privat-offentligt samarbejde med hotellerne om i stedet at gøre plads til de hjemløse på de mange tomme hotelværelser.

Jace Radke, der er talsmand for byen, mener, at der »altid vil være folk, som vil kritisere«.

»Men byen og distriktet arbejder for at garantere folk de ressourcer, de har brug for,« forklarer han til The Guardian.

Las Vegas vedtog i november en lov, der gjorde det ulovligt at sidde, hvile eller slå sig ned på byens fortove. Forsøger hjemløse borgere at bo på fortovene, kan de risikere op til seks måneders fængsel eller en bøde på knap 6.000 kroner.

David Riggleman, der er kommunikationsdirektør for Las Vegas City, fastholder, at myndighederne gør alt, hvad de kan, for at beskytte alle byens borgere.

»Jeg tror, hele vores land har opdaget, at vi ikke kan håndtere den situation, vi står i,« siger han til CNN:

»Det handler ikke bare om de hjemløse. Det her har overvældet vores ressourcer alle steder, og jeg tror, at alle gør det bedste, de kan.«

Parkeringspladsen, som de hjemløse har fået optegnet sovepladser på, tilhører Cashman Center, der blandt andet huser konferencer og fodbold- og baseballkampe.

Selv om centret nu står tomt, kan det ikke laves om til herberg. Det er nemlig reserveret til at tage imod patienter, hvis hospitalerne bliver overfyldt med coronapatienter, skriver The Guardian.

Der er cirka 6.500 hjemløse borgere i Las Vegas.