Coronalæger er blandt verdens 100 mest indflydelsesrige i år

Coronapandemien har medført, at rekordmange læger, sygeplejersker og forskere kåres på Time Magazines liste.

Både USA's præsident, Donald Trump, og den amerikanske toprådgiver på sundhedsområdet, Anthony Fauci, er i år at finde på Time Magazines liste over verdens 100 mest indflydelsesrige personer. Listen er i år i høj grad præget af coronapandemien. Leah Millis/Reuters Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvert år kårer Time Magazine årets 100 mest indflydelsesrige personer. Listen for 2020, som onsdag er blevet offentliggjort, skiller sig ud ved at rumme rekordmange mindre kendte navne.

Det globale udbrud af covid-19 har præget verden i 2020 i så høj grad, at listen nu rummer flere læger, sygeplejersker og videnskabsfolk end nogensinde før.

Det skriver Time Magazine i magasinets leder.

»Mens man stadig kan finde folk, som har magt i traditionel forstand, såsom regeringsledere, direktører og folk i underholdningsbranchen, så inkluderer listen i år ekstraordinært mange mindre kendte personer, som har grebet øjeblikket til at redde liv, opbygge bevægelser, opmuntre og forbedre verden«, skriver magasinet.

Der er således rekordmange læger, sygeplejersker og forskere på listen.

Eksempelvis den tyske specialist i infektionssygdomme Camilla Rothe, som var med til at dokumentere, at coronavirus kan smitte fra personer, der ikke udviser symptomer.

Sygeplejersken Amy O'Sullyvan fra New York er også kåret som en af verdens 100 mest indflydelsesrige.

Hun behandlede den første coronapatient, der døde af virusset i delstaten. Efterfølgende blev hun selv smittet, men allerede efter få uger var hun tilbage for at behandle covid-19-patienter.

Også Anthony Fauci, der fungerer som den amerikanske regerings øverste rådgiver om covid-19, er på listen over årets mest indflydelsesrige.

Det er dog ikke kun coronapandemien, som har sat sit tydelige præg på årets kåring. Også bevægelsen Black Lives Matter har påvirket både USA og store dele af verden i år.

Det betyder, at en lang række aktivister, optræder på listen. Herunder Alicia Garza, Patrisse Cullors og Opal Tometi, der har været med til at opbygge den internationale bevægelse mod racisme.

Også feministen Arussi Unda, der var med til at sætte gang i en national strejke i Mexico i protest mod kvindevold, har fået en plads på listen.

Blandt mere kendte navne på årets kåring er USA's præsident, Donald Trump, hans demokratiske rival Joe Biden, og Tysklands kansler, Angela Merkel.

Under kategorien »kunstnere« er blandt andet sangeren The Weeknd og den sydkoreanske filminstruktør Bong Joon-ho, der står bag Oscar-vinderen »Parasite«.

/ritzau/