Coronakrise spænder ben for Macrons udskældte pensionsreform

Fransk pensionsreform, som den oprindeligt var tænkt, kan ikke gennemføres nu, siger præsident Macron.

Sidste år demonstrerede franskmændene i stort antal - her i hovedstaden Paris - mod præsident Macrons foreslåede pensionsreform. Coronanedlukningen betød et stop for protesterne i gaderne, og nu medfører coronakrisen også, at den omstridte reform ikke kan gennemføres som oprindeligt planlagt. (Arkivfoto) Thibault Camus/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Coronakrisen har spændt ben for den franske regerings omstridte planer om en reform af pensionssystemet.

De planlagte ændringer kan ikke gennemføres i kølvandet på krisen. Det siger præsident Emmanuel Macron torsdag.

»Jeg mener ikke, at reformen, som den oprindeligt var tænkt, kan gennemføres som sådan,« siger Macron ifølge nyhedsbureauet Reuters på et pressemøde.

»Den var meget ambitiøs og ekstremt kompleks, og derfor udløste den ængstelse, det må vi erkende. Hvis vi gennemfører den lige nu, ville det betyde, at vi ignorerer det faktum, at der allerede er en masse bekymringer,« forklarer han.

Den franske regering ønsker at skrotte Frankrigs komplekse og mangeartede pensionssystemer med en mere enkel og landsdækkende ordning.

Tidligere var der 42 særlige ordninger for alt fra sømænd til balletdansere. De optjener hver især til pensionen på forskellige måder.

Macrons foreslåede pensionsreform erstatter det med et pointsystem.

I det nye system kan man tidligst få fuld pension som 64-årig. Det er en markant ændring i forhold til i dag, hvor offentligt ansatte kan gå på pension allerede i en alder af 52 år.

Macrons regering har betegnet reformen som helt nødvendig. Men fagforeningerne frygter, at deres medlemmer vil få dårligere vilkår end i dag.

Reformen blev vedtaget af parlamentet i marts sidste år. Men den blev lagt på hylden, da coronapandemien nåede til Frankrig.

Regeringens pensionsforslag har udløst store protester i Frankrigs gader.

/ritzau/