Corona-app tæller cigaretter og giver helbredspoint: Nu foreslår storby at gøre den permanent

Apps, som skal spore smittespredningen af coronavirus, er blevet opfundet verden over. Nu foreslår en kinesisk by at tage det skridtet videre: Appen skal gøres permanent.

Her er et eksempel på en svensk corona-app. I flere lande har regeringer opfundet apps, som kan hjælpe med at spore smittespredningen af coronavirus. Nu vil kinesisk storby gøre den permanent. Fold sammen
Læs mere
Foto: TT News Agency/Ritzau Scanpix

Forestil dig en app, der hver dag fortæller dig, hvor sund du har været og tildeler dig point derefter. Scoren er baseret på dine lægejournaler, dit seneste besøg hos lægen og din livsstil – hvad du har drukket, spist, hvor meget du har røget eller rørt dig, og hvordan du har sovet om natten.

Det kan blive den nye virkelighed i Hangzhou i det østlige Kina, skriver CNN.

Efter at have fået styr på coronavirussen har myndighederne nemlig nu foreslået, at en helbredsapp kan blive obligatorisk for storbyens ti millioner indbyggere. Hver dag vil de blive tildelt en score, en såkaldt »helbredskode,« som kan fremvises via en QR-kode til relevante sundhedsmyndigheder, når det er nødvendigt.

På den måde kan læger og sygeplejersker hurtigt afgøre, om personen er i risikogruppen for diverse sygdomme – såsom covid-19, skriver CNN.

Under den globale coronakrise, som har dræbt over 345.000 personer og smittet næsten 5,5 millioner mennesker i verden, har flere regeringer opfundet apps, som skal hjælpe med at spore smittespredningen i landet.

Men nogle kritikere frygter, at den øgede overvågning kan være kommet for at blive. Det kan Hangzhou blive et eksempel på. Den nye app er nemlig en permanent version af den coronavirusapp, som myndighederne brugte under krisen, skriver CNN.

Siden februar har den kinesiske regering benyttet sig af en app, der skulle overvåge og til en vis grad kontrollere folks bevægelser under coronakrisen. Appen genererede hver dag nye QR-koder til borgerne, som de skulle fremvise for at kunne bevæge sig ud af deres hjem.

Var QR-koden grøn, kunne de gå ud i det offentlige rum. Var den gul, kunne de kun benytte sig af offentlig transport. Og var den rød, skulle de blive hjemme.

Appen gjorde det også nemmere for regeringen at overvåge folks bevægelsesmønstre. Hvis nogen blev testet positiv for covid-19, var det ved at kigge på telefonen nemt at finde ud af, hvor vedkommende havde været, ligesom man nemt kunne finde ud af, hvem der ellers havde været der – og dermed inden for rækkevidde af den smittede.

I Hangzhou har bystyret nu foreslået at opdatere appen og gøre den permanent, skriver CNN.

Det ville fungere på den måde, at borgerne hver dag ville få en ny score på 0-100 point, og scoren kan påvirkes af brugerens dagligdag:

Hvis man for eksempel har gået 15.000 skridt, giver det fem point. Har man drukket 200 milliliter baiju – en stærk kinesisk alkohol – vil det sænke scoren med 1,5 point. Har man røget fem cigaretter, koster det yderligere tre point. Og sover man 7,5 time, får man ét point, viser en illustration af appen, som CNN har fået adgang til.

Forslaget har allerede mødt kritisk på kinesiske sociale medier, skriver CNN:

»Lægejournaler er private, hvorfor skulle de inkluderes i vores helbredskoder? Point vil blive frataget, hvis man ryger og drikker og ikke sover nok. Betyder det, at vores liv blive totalt overvåget?« spørger én bruger på Weibo, Kinas pendant til Twitter:

»Under epidemien havde vi ikke noget valg, men jeg håber, at individer efter epidemien kan få lov til at slette appen i stedet for at normalisere den,« skriver en anden ifølge CNN.