Corbyns støtter vil fjerne EU-venlig næstformand i Labour

Næstformand Tom Watson siger, at en gruppe i britisk Labour ønsker ham afsat på landsmøde, der starter lørdag.

Labours næstformand, Tom Watson. Han ønsker en ny folkeafstemning i Storbritannien om EU modsat sin formand, Jeremy Corbyn. Toby Melville/Reuters Fold sammen
Læs mere

Næstformanden for det britiske Labour, Tom Watson, siger kort før indledningen på partiets landsmøde lørdag, at grupper i partiet forsøger at få ham afsat, fordi han går ind for en ny EU-folkeafstemning.

Formanden Jeremy Corbyn deler ikke ønsket om en ny folkeafstemning.

Jon Lansman er grundlægger af den venstreorienterede græsrodsbevægelse Momentum. Den var medvirkende til, at Corbyn blev valgt som formand for Labour i 2015.

Lansman foreslog fredag aften, at partiet nedlægger posten som næstformand.

»Det ser ud som om, at det handler om min stilling til brexit, hvor jeg stærkt tror på, at vi skal arbejde sammen med andre partier for at stoppe et no-deal (med EU),« siger Watson til BBC.

»Jeg har ført kampagne for en folkeafstemning, hvor jeg mener, at vi skal føre kampagne for at blive (i EU).«

»Jeg tror simpelthen, at Jon Lansman og hans fraktion er så vrede over det, at de hellere vil afskaffe sådan en som mig end at debattere med mig om det,« siger han.

Men en lovgiver, Mary Creagh, siger sidst på formiddagen, at et forslag til landmødet om at afsætte Watson, er trukket.

»Som jeg forstår det, så er forslaget mod Tom Watson trukket tilbage,« siger hun.

Avisen Daily Telegraph skriver i en omtale af sagen, at »Labours borgerkrig om brexit er brudt ud i lys lue«.

Nogle af Corbyns støtter har gennem længere tid beskyldt Watson for at være illoyal. Nogle mener, at han forsøger at undergrave formanden i en række sager, herunder beskyldninger om antisemitisme i partiet.

Det peger på en dyb splittelse i partiet midt i en historisk krise for Storbritannien. Landet forlader EU 31. oktober, med eller uden en aftale om EU, har den konservative premierminister, Boris Johnson, sagt.

Kritikere siger, at Labour ikke har en klar politik om brexit, selv om et stort flertal af partiets vælgere foretrækker, at Storbritannien bliver i EU.

Usikkerhed om partiets politik aftegner sig tydeligt i meningsmålingerne. Labour står til at blive slået stort af Det Konservative Parti.

I en måling fredag i The Times glider partiet ned på tredjepladsen overgået af De Liberale Demokrater. Den viser 32 procent til De Konservative, 23 procent til De Liberale Demokrater og 21 procent til Labour.

/ritzau/Reuters