COP26-formand: Et bjerg skal bestiges for at nå i mål

Der foregår konstruktive forhandlinger ved klimatopmøde, men der er lang vej endnu, meddeler Alok Sharma.

»Vi vil holde målet om 1,5 grader inden for rækkevidde og i live. Og det vil vi arbejde for de kommende dage,« siger den britiske minister Alok Sharma, som er formand for FN-konferencen i Glasgow. Fold sammen
Læs mere
Foto: PHIL NOBLE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er et bjerg, der skal bestiges for at nå i mål ved klimatopmødet COP26. Men der er fremgang.

Det siger den britiske minister Alok Sharma, som er formand for FN-konferencen i Glasgow.

»Vi vil holde målet om 1,5 grader inden for rækkevidde og i live. Og det vil vi arbejde for de kommende dage,« siger han.

Målet om 1,5 grader, han henviser til, er fra Parisaftalen fra 2015. Her aftalte knap 200 lande at arbejde mod at holde den globale temperaturstigning under 2,0 grader – og helst 1,5 grader.

Sharma fortæller, at der foregår konstruktive forhandlinger, og at der blandt forhandlerne er enighed om, at handling haster.

Blandt de øverste prioriteter ved klimatopmødet er at øge landes klimaambitioner, så Parisaftalen kan overholdes.

Derudover er der fokus på blandt andet klimafinansiering og -tilpasning.

Anden uge af COP26 er i gang. I første uge var verdensledere til stede, hvor de med nationale udmeldinger var med til at sætte retningen for resten af klimatopmødet.

I anden uge spidser forhandlingerne om en sluttekst til. Som udgangspunkt indledes de afgørende forhandlinger fredag. Alok Sharma siger, at formandskabet sigter efter at afslutte forhandlingerne fredag.

Det er imidlertid kutyme, at FN-klimatopmøderne trækker ud. Derfor forventer flere iagttagere, at en sluttekst først er klar lørdag.

Et udkast til en sluttekst vil ifølge Alok Sharma blive fremlagt enten tirsdag eller onsdag. Den kan give udgangspunkt for de videre forhandlinger, så lande kan evaluere og vurdere, om de skal hæve deres ambitioner.

Den danske klimaminister, Dan Jørgensen (S), er udvalgt af formandskabet til at forsøge at få lande til at hæve deres ambitioner, så Parisaftalens 1,5 gradersmål kan holdes inden for rækkevidde.

Han havde både opgaven op til mødet, og han har den også under forhandlingerne.

/ritzau/