Connie Hedegaard rykker nærmere klimamål

EUs udledning af CO2 skal enten reduceres med 38 eller 40 procent, siger energikommissær Günther Oettinger til Berlingske.

Connie Hedegaard har i slutspurten fået rygdækning fra Berlin. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BRUXELLES/BERLIN: EUs energikommissær Günther Oettinger har opgivet sin kamp for et få sænket EUs mål for CO2-udledningen i 2030 til 35 procent. 

Internt i EU-Kommissionen har kampen længe bølget mellem Günther Oettinger og industrikommissær Antonio Tajani, der ønsker et mål på 35 procent, på den ene side og klimakommissær Connie Hedegaard, der vil have et mål på 40 procent, på den anden. 

Kort før onsdagens afgørende møde i Kommissionen har Günther Oettinger tilsyneladende bøjet af. På et spørgsmål fra Berlingske i Bruxelles om konklusionen på onsdagens møde, svarer Günther Oettinger: 

»Vi vil nå et mål på 40 eller 38 procent«.

Men ikke 35 procent?

»Nej,« siger han.

Connie Hedegaard har i slutspurten fået rygdækning fra Berlin, hvor den nyudnævnte energiminister Sigmar Gabriel (SPD) sammen med andre lande har krævet et mål på mindst 40 procent.

CO2-udledningen måles i forhold til udgangspunktet i 1990, og målet sætter rammen for de kommende års energi- og klimapolitik i Europa. I den aktuelle 2020-plan skal C02-udledningen reduceres med 20 procent. Onsdag skal 2030-målene præsenteres. Miljøorganisationener mener, at udledningen skal reduceres med mere end 40 procent i 2030 for at modvirke drivhuseffekten.

Lykkes det Hedegaard at levere et reduktionsmål, vil det bifaldes fra såvel Dansk Industri, der går ind for de 40 procent, som fra den danske energibranche.

Ulrich Bang, EU-chef i de danske energiselskabers sammenslutning Dansk Energi, betegner et slutresultat på 40 procent som "et ambitiøst kompromis," hvorimod 38 procent vil få en mere lunken modtagelse.
- Grønne danske virksomheder vil godt kunne eksportere deres teknologi ved et reduktionsmål på 40 procent, siger han.
Berlingske er i besiddelse af et centralt dokument, der giver overblik over status i forhandlingerne, som de så ud mandag aften. Heri er Oettingers oprindelige krav på 35 procent overstreget til fordel for 40 procent.
Ifølge dokumentet er målet for andelen af vedvarende energi 27 procent, og tidligere krav om 25 procent er overstreget.
Målet for andelen af den vedvarende energi "skal være bindende for EU men ikke for medlemslandene individuelt," fremgår det.
Miljøorganisationen Greenpeace betegner et VE-mål på 27 procent som et svagt resultat og påpeger, at det ifølge EU-Kommissionens egne studier vil være et mål, der vil blive opfyldt helt af sig selv - også uden bindende mål.
Hvad de endelige mål bliver, vil stå klart over middag onsdag, hvor EU-Kommissionens ugentlige møde ventes at blive lidt af et opgør mellem Hedegaard og Oettinger, inden den endelige beslutning træffes.