Comeback-minister lægger op til hårdt Brexit-opgør om fiskeriet

Den britiske miljøminister, Michael Gove, lægger op til en Brexit-linje, der risikerer at ramme dansk fiskeri hårdt. Danmarks Fiskeriforening tror dog fortsat på en fornuftig løsning.

Bl.a. skotske fiskere håber, at en hård Brexit-linje vil give nyt liv til fiskeriet. Det kan ramme danske fiskere. Foto fra Shetlandsøerne ud for Nordskotland: Andy Buchanan/AFP Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En af Brexit-kampagnens ledende skikkelser, tidligere justitsminister Michael Gove, er i den grad tilbage i britisk politik. Og det kan få stor betydning for de meget vanskelige – og for Danmark meget vigtige – forhandlinger, der venter mellem briterne og EU om adgang til at fiske i hinandens farvande efter Brexit.

Premierminister Theresa May overraskede de fleste ved at udnævne Michael Gove til miljøminister, herunder med ansvar for fiskeriet, i sin nye regering i sidste måned, og Gove har ikke spildt tiden.

Søndag annoncerede han således, at den aftale med Belgien, Frankrig, Holland, Irland og Tyskland, kaldet London Fisheries Convention, der giver de fem lande ret til at fiske helt inde i britisk søterritorium blot seks til 12 sømil fra den britiske kyst, bliver ophævet som led i »at tage kontrollen tilbage med vores fiskeripolitik«.

Og Gove, der ser store muligheder i Brexit, mere end antyder, at han vil presse på for en særdeles hård britisk linje i forhandlingerne med EU.

»Dette er et historisk første skridt mod at opbygge en ny hjemlig fiskeripolitik, når vi forlader EU, der fører til en mere konkurrencedygtig, profitabel og bæredygtig industri for hele Storbritannien,« udtaler Gove i en pressemeddelelse.

Danmark fisker stort i britisk farvand

For dansk fiskeri har en ophævelse af London Fisheries Convention ikke direkte betydning, da danske fiskere ikke har adgang til selve det britiske søterritorium tæt på kysten. Men dansk fiskeri henter hele 40 procent af sine fisk i den britiske økonomiske zone, der strækker sig fra 12 og op til 200 sømil ud fra den britiske kyst, og netop adgangen til det område får en central rolle i Brexit-forhandlingerne.

EUs Brexit-chefforhandler, Michel Barnier, slog således straks tilbage på Twitter søndag aften, hvor han understregede, at EU-lovgivning og den fælles fiskeripolitik med kvoteaftaler er det afgørende, og at den britiske opsigelse af London-konventionen derfor »ingen ændring« medfører.

Selve opsigelsen af London-konventionen overrasker ikke Niels Wichmann, der er administrerende direktør i Danmarks Fiskeriforening. Han undrer sig snarere over, hvorfor briterne ikke gjorde det samtidig med den formelle notifikation om skilsmissen fra EU 29. marts i år.

Men Niels Wichmann har noteret sig de klare udmeldinger fra Michael Gove, der understreger, hvor vanskelige forhandlinger der venter. Wichmann tror dog stadig på, at det er muligt at overbevise briterne om fornuften i, at parterne skal have den samme adgang til at fiske i hinandens økonomiske zoner som i dag.

»Det er selvfølgelig det, vi arbejder for. Jeg forventer, at fiskeriet bliver kædet sammen med handelsforhandlingerne, og hvis britiske varer skal have adgang til det europæiske marked, så skal vi også have adgang til britisk farvand. Og vi skal også have de samme kvoter, fordi både briterne og vi i dag har de kvoteandele, som vi historisk har ret til,« siger han.

Indenrigspolitiske overvejelser

Wichmann peger også på, at briterne tydeligvis er splittede i spørgsmålet, hvor det er folk som Gove og de skotske fiskere, der fører an i at lægge en hård linje på fiskeriområdet.

»Der er nogle af vores britiske kolleger, der hyler højt. Specielt skotterne om at de så vil være fri og kan lave deres egne kvoter. Men der er andre, som tænker sig lidt mere om og siger nej,« siger Niels Wichmann.

Netop i Skotland fik det EU-positive Scottish National Party (SNP) et skuffende valg med tilbagegang i sidste måned, om end SNP stadig vandt over halvdelen af de skotske valgkredse. Ifølge Financial Times var det ikke mindst den nordøstlige del af Skotland, hvor der er mange fiskere, som i stedet stemte på de konservative i Skotland.

Der er således også en god portion indenrigspolitik i meldingen fra Gove, der hører til den fløj i de konservative, som forsøger at presse Theresa May til at holde fast i en hård Brexit-linje, mens andre dele af partiet med finansminister Philip Hammond i spidsen forsøger at få May til at bløde op.

Og man skal huske på, at det i sidste ende er May, der bestemmer, og ikke Gove. I hvert fald så længe hun kan holde fast på premierministerposten.