Colombianske gidsler frigives til Chávez

Alt var i går klar til løsladelsen af to kvinder og en lille dreng, der har været holdt som gidsler i den colombianske jungle af guerillahæren FARC. Operationen er en politisk sejr for Venezuelas præsident Hugo Chávez.

Venezuelas præsident, Hugo Chávez, brugte et kort til at forklare redningsplanen på et pressemøde 2. juledag. Foto: AFP Fold sammen
Læs mere

Clara González de Rojas har i årevis gemt på en flaske champagne. I går blev den sat køl. Den skrøbelige ældre dame har også nået at købe gaver til sin datter Clara og barnebarnet Emmanuel på fire år, som hun aldrig har set.

Ligesom Patricia Perdomo, der har investeret i en dyr parfume, vel vidende at moderen Consuelo måske har helt andre behov efter sit lange fangenskab i junglen.

Men det betyder alt sammen mindre. For hvis alt går efter planen, kan de to colombianske kvinder i dag for første gang i seks år omfavne deres kære i Venezuelas hovedstad Caracas.

Guerillahæren FARC, der siden 1964 har bekæmpet Colombias regering med bortførelser som et vigtigt våben, meddelte kort før jul, at man havde besluttet at løslade tre af sine gidsler. Consuelo González, 57-årig politiker, juristen Clara Rojas på 44 og hendes lille søn født i fangenskab med en guerillasoldat som far, ville blive frigivet som en gestus over for den venezuelanske præsident Hugo Chávez, hed det.

Chávez blev ellers i november fyret som mægler i forhandlingerne om udveksling af gidsler og fængslede guerillaer, fordi han ifølge Colombias præsident, Álvaro Uribe, overskred sine beføjelser.

Men FARCs ensidige skridt har bragt Chávez på banen igen, og efter nogle dages nervekrig gav myndighederne i Bogotá onsdag grønt lys til operationen.

Sejr for Chávez
Ifølge den venezuelanske leders plan skulle en delegation med deltagelse fra Frankrig, Brasilien, Ecuador, Bolivia, Argentina og Cuba sent i går lokal tid flyve af sted med kurs mod byen Villavicencio i det centrale Colombia.

Herfra ville man fortsætte i helikopter til et hemmeligt sted i junglen, hvorefter turen gik tilbage til Caracas med de frigivne gidsler ombord.

Her forpasser Chávez næppe lejligheden til at organisere en tårevædet seance med de to colombianske kvinder og den lille Emmanuel, som han angiveligt »længes efter at tage i min favn«. For udover de sentimentale point, der kan scores i den forbindelse, udgør frigivelsen også en politisk sejr for præsidenten.

Nye venner
Dels understreger den Chávez’ regionale lederskab, ikke mindst over for ærkefjenden Uribe, der af venezuelaneren anses som USAs lakaj i Sydamerika.

Dels kan den være med til at bane vejen for en ny strategisk alliance med Frankrig.

Clara Rojas, der fungerede som Ingrid Betancourts højre hånd inden deres bortførelse i 2002, og hendes løsladelse ligner prologen til en frigivelse af den fransk-colombianske politiker.

En sag, der ligger Nicolas Sarkozy stærkt på sinde, og den franske præsident har før bevist, at han ikke er bleg for at belønne tvivlsomme statsledere i slige anliggender.

Spørg blot Libyens Muammar Gaddafi.