Cola, kvinder og popmusik

Arabere er vilde med popmusik. De kaster sig over et utal af arabiske musikkanaler på diverse satellit-tv-stationer, og millioner af unge sidder klistret til skærmen, når regionale talenter konkurrerer om at blive det lokale svar på Stjerne for en Aften på programmer som Star Academy og Superstar al-Arab.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sangstjerner i hundredvis bejler til de afgørende produktionscentre i Beirut i Libanon, Dubai og naturligvis den egyptiske hovedstad Cairo, der også er centrum for Mellemøstens enorme filmindustri. Men i en region, hvor respektable kvinder i tusindtal er pakket ind i sort stof fra isse til hæl, er det for i hvert fald kvindelige popstjerner in spe flirt og sexappeal, der tæller i kampen om at tækkes de (mandlige) producenter.

Et faktum, der kreerer ikke så lidt jalousi stjernerne imellem.

Som f.eks. ved den første Arabian Music Award for nogle måneder siden i Dubai, da den syriske sangerinde Asala, som ikke viser sin bare mave eller flirter med kameraerne, forlod arrangementet i vrede efter at det libanesiske stjernefrø, Nancy Ajram fik større bifald efter en hoftevridende og lummer optræden.

Det Arabiske Grammy-arrangement blev i øvrigt en teknisk og arrangementmæssig katastrofe. Blandt andet fordi mange af de sangere, der ikke var blevet bedt om at optræde, simpelthen blev væk.

I en mellemøstlig region med 280 millioner arabisk talende indbyggere burde CD-industrien boome. Men den arabiske popindustri anslås til bare at indbringe 200 mill. dollar om året. Årsagen skal ses i den udbredte pirat-industri over hele området. Vurderinger lyder, at i Egypten er det bare fem pct. af markedet, der er officielle CDere.

I Libanon og Dubai er det omkring 30-40 pct. Resten er piratkopier, der sælges til dumpingpriser i både butikker og boder i de arabiske bazarer i hele regionen. Og stjernerne er fuldstændig ligeglade med pirat-industrien. De får nemlig en éngangssum ved en CD-indspilning og tjener derefter primært deres penge ved optræden ved bryllupper, private fester og ved reklamekontrakter.

Og så har de alle én stor ambition: de vil gerne slå igennem i vesten. De forsøger alle at få omtale af den aalamiya - globalitet - de er lige på nippet til at opnå.

Men det skorter på gennembrud i USA og Europa. Dels fordi terrorangrebet 11. september 2000 har skabt en generel anti-arabisk stemning i vesten, og dels fordi de arabiske stjerner i al for høj grad efteraber en vestlig sound, mens man i vesten meget hellere vil bibringes lyden og stemningen af 1001 arabisk nat.I Syrien kan ungdommen ikke alene købe billige pirat-CDere med de lokale popstjerner. De kan også lytte til musikken, mens de sipper til en dåse ægte Coca-Cola. Og det er en helt ny fornemmelse i Damaskus og omegn, hvor det socialistiske Baath-parti havde forbudt den amerikanske læskedrik i mere end 30 år. Først var det Det Arabiske Kontor for Boykot af Israel, der forbød import af Coca-Cola. Senere blev det Økonomiministeriet, der forbød sodavandsgigantens produkt, angiveligt af sundhedsmæssige årsager.

Åbningen for import af arabisk produceret Coica-Cola er blot en af en række erhvervsmæssige åbninger i det ellers super statskontrollerede Syrien. I år har regeringen godkendt 250 nye private projekter til over en milliard dollar, hvilket er et gennembrud i et land, hvor staten kontrollerer alle væsentlige økonomiske aktiviteter.I Saudi-Arabien er det ikke privatiseringer eller for den sags skyld Coca-Cola, der optager ungdommen. Det er derimod alskens tekniske nyskabelser. Som f.eks. mobiltelefoner med indbygget kamera.

Men disse fotograferende telefoner er som skabt af fanden selv, mener de religiøse myndigheder i den stærkt fundamentalistiske oliestat. Derfor er nyskabelsen ikke alene blevet forbudt at bruge. Kamera-telefonerne er også forbudt at indføre, og på det seneste har Saudi-Arabiens højeste åndelige myndighed, Sheik Abdul Aziz bin Abdullah Al al-Sheik, udstedt et dekret, der forbyder dette djævelskab. Disse tingester spreder obskønitet i det muslimske samfund. Alle indbyggere må afstå fra at bruge disse (kameratelefoner), for de kan skade enhver uden diskrimination.

For en sikkerheds skyld blev det understreget, at overtrædelse af forbuddet omgående bør blive slået ned på og straffet hårdt.

Problemet i den rige ørkenstat er, at forbud mod import af de populære telefoner ikke har hindret disse tekniske vidundere i at strømme uhindret ind i landet, og nu frygter myndighederne, at de vil blive brugt til at fotografere kvinder på offentlige steder uden deres vidende.

Og faktisk endte et saudisk bryllup for nylig i kaos og ufred, fordi nogle af de mandlige gæster havde brugt deres kameratelefoner til at tage billeder - og nogle af de kvindelige gæster var kommet med på billederne.