CNN: Libanons regering ventes at træde tilbage mandag

Mindst fire ministre er gået af eller er på vej til at forlade Libanons regering efter eksplosion i Beirut.

 
Et stort antal indbyggere demonstrerede natten til fredag i Beirut. Video: Reuters, Ritzau/Scanpix, redigering: Ida Meesenburg Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Beirut. Libanons regering ventes mandag at træde tilbage. Det siger kilder i hovedstaden Beirut til den amerikanske tv-station CNN.

Adskillige ministre er gået af i de seneste døgn. Senest er justitsministeren trådt tilbage, og landets finansminister er ved at gå af, rapporterer nyhedsbureauet Reuters.

Det sker, efter at landets dybe politiske og økonomiske krise er blevet forværret af en katastrofal eksplosion i Beiruts havn 4. august. Mindst 160 blev dræbt, og omkring 6000 blev såret.

Krisen har udløst gadekampe mellem demonstranter og politi.

En højtstående regeringskilde siger til CNN, at han venter at regeringen senere mandag meddeler, at den kun fortsætter som et forretningsministerium.

Tre ministre har indtil nu forladt deres poster. Samtidig er mindst syv medlemmer af parlamentet trådt tilbage.

Krisen i Libanon er i de seneste måneder forværret, og situationen var allerede inden eksplosionen i sidste uge faretruende kritisk, hvor den politiske handlingslammelse blev forværret af vedholdende beskyldninger om udbredt korruption, magtmisbrug og ineffektivitet i landets politiske klasse.

Mandag eftermiddag kom meldingen om en tilbagetræden inden for kort tid fra Libanons finansminister, Ghazi Wazni. Han bliver dermed den fjerde minister, der forlader regeringen efter folkelige protester, der blev udløst efter eksplosionsulykken.

Tidligere mandag meddelte justitsminister Marie-Claude Najm, at hun trækker sig fra posten.

På grund af protesterne har også miljøminister Demianos Kattar og informationsminister Manal Abdel-Samad trukket sig. Det meddelte de begge søndag.

På grund af ødelæggelserne fra eksplosionen er 300.000 blevet fordrevet fra deres hjem.

Det var ifølge Libanons regering 2750 ton ammoniumnitrat, som kan bruges som både kunstgødning og sprængstof, der eksploderede i en eller flere lagerbygninger på havnen i Beirut.

Det står klart, at de mange ton gødning blev opbevaret uforsvarligt.

Eksplosionen har forstærket en dyb utilfredshed og vrede mod politiske ledere og partier.

Kritikken går på, at de hverken har kunnet arbejde sammen om at løse landets krise eller om at få fjernet de tonsvis af farlig kunstgødning fra Beiruts havn.

/ritzau/