CNBC: Her er beviset - FBI-chef spiller politik med valget

7. oktober nægter FBI-chef at offentliggøre oplysninger om Rusland, fordi de skader Trump og er for tætte på valget. 28. oktober offentliggør han oplysninger, som skader Clinton. Det beviser FBIs kup, siger demokrater.

Sagen er på rekordtid gået fra emailgate til Comeygate, opkaldt efter FBIs chef (billedet) - republikaneren James Comey. Fold sammen
Læs mere
Foto: MICHAEL REYNOLDS

Hvis TV-netværket CNBC har ret - så står FBI-chef James Comey med et alvorligt problem.

For så har demokraterne ret. Så forsøger Comey tydeligvis at påvirke valget til fordel for sit eget parti, republikanerne.

Her er CNBCs breaking news:
7. oktober udsendte 17 forskellige efterretningsmyndigheder en pressemeddelse, og heri fastslog de, at Rusland stod bag hackingen af de demokratiske emails. Men Comey besluttede at FBI ikke skulle underskrive erklæringen.  Det var ikke fordi, han ikke var enig - for det er han - men fordi »det var for tæt på valget,« sagde han til sine efterretningskolleger.
Han følte ikke, at han så tæt på præsidentvalget kunne forpligte FBI på en erklæring, som kunne give Donald Trump problemer, fordi den pågældende hacking synes at være foretaget for at hjælpe Trump.

Men 21 dage senere - blot 11 dage før valget - besluttede han så fredag at offentliggøre et brev, som siger, at FBI vil efterforske uspecificerede emails i en uspecificeret urelateret sag og med en mulig, men uspecificeret relevans for Clintons emails. Her var han ikke bange for at influere valget, oplyser CNBC, og denne mærkværdige embedsførelse har i den grad fået demokraterne op af stolen.
Demokraternes gruppeformand i Senatet, Harry Reid, beskyldte ham natten til søndag for at forsøge at kuppe valget til fordel for Trump. Og Reid pegede netop også på kontrasten mellem Comeys håndtering af Ruslands-hackingen og af Clintons email.
Reid skrev, at Comey personligt havde oplyst ham om, at han havde eksplosive oplysninger om Trumps relationer til Rusland, men ikke kunne offentliggøre dem nu af hensyn til valget.
Her er demokraten og nobelpristageren Paul Krugmans reaktion på CNBCs asfløring på Twitter:

»Wauv. Harry Reid havde ret.«

CNBCs oplysninger kommer samtidigt med, at to fremtrædende og konservative republikanere også kritiserer Comey. Kongresmedlem Jim Jordan, som er formand for et kongresforum for hardcore konservative republikanere, sagde mandag til Fox, at Comeys brev »var unfair over for Hillary Clinton,« og formanden for Senatets retsudvalg, Chuck Grassley, sendte mandag aften et brev til Comey.

Heri erkendte han, at Comeystod over for et svært valg mellem offentliggørelse eller ej, men at han til syvende og sidst valgte forkert og offentliggjorde det forkerte.

»Uden yderligere kontekst kontekst, så er dit brev til Kongressen ikke fair hverken over for Kongressen, det amerikanske folk eller Hillary Clinton,« skrev han til Comey.