Clooney-parrets stjernestatus giver politisk slagkraft

Berømmelse og aktivisme går hånd i hånd, når advokaten udtaler sig om folkemord og overgreb i sladderspalterne, og skuespilleren får adgang til USAs præsident med sin kritik af international korruption.

George Clooney og hans kone Amal. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En advokat meddelte for få dage siden, at hun vil forsøge at få de permanente medlemmer af FNs Sikkerhedsråd til at bringe drab, voldtægter og folkemord for en international domstol. Alverdens hjemmesider og magasiner forbeholdt de kendte og berømte bragte straks historien videre.

En skuespiller siger, at det er nødvendigt at gøre noget dramatisk ved verdens uretfærdighed og skride ind over for pengemænds hjælp til korrumperede ledere. Internationale nyhedsmedier har grebet nyheden som en vigtig politisk nyhed.

Amal og George Clooney kombinerer som få andre jetset og berømmelse med humanitær aktivisme og politisk bevidsthed.

Endnu mere opsigtsvækkende udfører de i høj grad den sidste del hver for sig med hver deres eget fokus. Amal Clooney understregede tidligere på ugen, at hun har sit arbejde som advokat, uanset hendes skuespillerægtefælles stjernestatus. Derfor har hun påtaget sig at være advokat for irakiske Nadia Murad, der som medlem af landets Ezidi-minoritet i lighed med mange andre unge piger og kvinder blev fanget af Islamisk Stat og udsat for afstumpede overgreb og menneskehandel, mens hendes mor og mange andre blev myrdet.

»Det er jo noget, jeg diskuterede med min mand, før jeg tog fat på en sådan opgave,« sagde Amal Clooney til NBC News om risikoen for, at parret bliver udsat for terroristernes hævn. »Og han forstod. For det er mit arbejde.«

Interviewet blev blandt andet viderebragt af »Entertainment Tonight«, der i teksten henviste til en video, hvor: »George og Amal Clooney viser sig fra deres mest glamourøse side under stævnemøde i den italienske nat«.

George Clooney havde forinden netop præsenteret en rapport om korruption i Sydsudan og om, hvordan hovedaktørerne bag brutale kampe og voldshandlinger er i stand til at tjene på den civile befolknings lidelser med hjælp fra internationale banker, forretningsforbindelser, våbenhandlere, ejendomsmæglere og advokater.

Som en af grundlæggerne af den humanitære NGO »The Sentry« fik George Clooney også mulighed for at diskutere rapporten med USAs præsident, Barack Obama. Clooney-parret udnytter til fulde deres stjernestatus til at fremme deres politiske synspunkter.

Og de fleste vil gerne mødes med – og ses med – advokaten og skuespilleren, der ud over at være nogle af verdens førende fagligt også har ry for at være to af verdens eleganteste berømtheder.

Amal Clooney har angivelig fået et forsigtig løfte om, at russiske diplomater i hvert fald godt vil diskutere muligheden for internationale retssager om krigsforbrydelser i Syrien. Noget som hidtil er blevet blankt afvist.

Tidligere i år tog David Cameron imod, da den britisk-libanesiske advokat repræsenterede Maldivernes afsatte præsident. Nu har den britiske udenrigsminister, Boris Johnson, sagt ja til at »stå på samme platform som Amal Clooney« og samarbejde om at indsamle beviser på Islamisk Stats krigsforbrydelser.

Den 55-årige George Clooneys politiske aktivisme fik et ekstra tvist, da han blev gift med menneskeretsadvokaten i 2014. 38-årige Amal Alamuddin forlod som helt lille Libanons borgerkrig sammen med sin familie og voksede op i Storbritannien. Hun var anerkendt i advokatkredse, men berømmelse og stjernestatus er eksploderet efter brylluppet i Venedig. Ikke mindst i Storbritannien, hvor parret har købt og renoveret en statelig ejendom ved Themsen vest for London.

Der bliver fulgt nøje med i hvert et skridt fra parret, der i glimmer-effekt er på højde med David og Victoria Beckham samt prins William og Kate Middleton. Men ingen rammer helt så bredt som Clooney-parret. De seneste uger er en fælles motorcykeltur i Los Angeles blevet endevendt. Var Amal Clooneys ansigtudstryk en smule anstrengt? George Clooney er blevet spurgt om sit syn på Hillary Clintons sygdom.

Parret er også blevet anklaget for at være dobbeltmoralske, fordi det ikke har involveret sig i arbejdet med at integrere flygtninge fra en nyoprettet flygtningelejr nær deres ejendom i et mondænt ferieområde i Italien. Placeringen af omkring 300 flygtninge er blevet mødt med modstand blandt lokale, men George Clooney vil tilsyneladende ikke støtte protesterne. Ved et pressemøde om Sydsudan-rapporten sagde han, at han »selvfølgelig støtter flygningelejre«.

Det skal vi nok komme til at høre mere om. Ligesom Sudan. Og Irak. Og alt andet som Clooney-parret bevidst eller tilfældigt kommer i nærheden af.

 

Uffe Taudal er Berlingskes korrespondent i Storbritannien.