Clintons idealistiske frontløbere

Foto: LUCY NICHOLSON

Amerikanerne spørger tit sig selv, hvorfor Demokraternes præsidentkandidat, Hillary Clinton, ofte får mindre sendetid i TV end sin republikanske modstander, Donald Trump. Svaret er, at Trump kan trække seere. Clinton er for pæn og poleret og har ofte en lang sætning parat, når hun skal forklare sin politik. Trump har en ultrakort sætning, og den er ofte krydret med ord, der bliver til et bip på TV, fordi folk ikke kan tåle den slags stærke udtryk i fjernsynet.

Når man rejser rundt, som jeg gør lige nu for at finde Clintons sjæl, møder man Demokraternes folk ude i marken. De er ofte engagerede i projekter, som ikke trækker de store overskrifter. Som i går, da jeg ankom til den trøstesløse by Tucson i Arizona, der ligger tæt på en mere kendt en af slagsen, Tombstone. Den gamle westernby med den berømte skudduel i gyden OK Corral med Doc Holliday og Earp-brødrene som heltene.

Tucson er bare alt andet. De har kriminalitetsforebyggelse. Doc Holliday ville vende sig i sin grav, hvis han mødte disse mennesker, jeg mødte i går. Clintons avantgarde. De velmenende kvinder og mænd, der holder ungdomskriminaliteten nede og sørger for, at skudduellerne i storbyen ikke udvikler sig blandt de unge. Og det er lykkedes.

Men for ikke at foregribe min større reportage om Clintons forebyggelse af kriminalitet, som kommer lidt senere, så kan jeg løfte lidt af sløret for det. Jeg havde lavet en aftale med disse brave mennesker, fordi jeg ville høre lidt mere om den unikke kriminalitetsforebyggelse, man har gennemført i byen netop for unge mennesker. Et rigtigt Clinton-projekt.

Og Clintons folk var så begejstrede for at fortælle offentligheden om deres projekt, at de mødte op med 11 frivillige og en lokal demokratisk toppolitiker, der var på valg. De havde plancher, videoer og grundig tale, der ville få de reality-TV-vante amerikanere til febrilsk at forsøge at skifte kanal, hvis det blev vist på TV. Men de er ildsjæle. De fortalte, hvordan de trak de unge mennesker ud af en kriminel karriere. De var engagerede, og deres liv var at redde unge fra en kriminel løbebane.

Finder man dem hos Trump-vælgerne. Sikkert. Men det er ofte dem, Clinton kalder »de ynkelige«, der finder vej til medierne. Hvorfor? Fordi de er mere farverige end de velmenende kvinder og mænd i Tucson.