Clintons fond fik $1 mio. fra Qatar - og opgav dem ikke

Det er ikke første gang, der er tumult om Clinton Fonden. Fold sammen
Læs mere
Foto: BRIAN SNYDER

Hillary Clinton er igen blevet ramt af en historie om rod i Clinton Fonden.
Clinton Fonden er en velgørende fond, som bl.a. bekæmper AIDS i udviklingslande, og som modtager donationer fra enkeltpersoner og fra lande.
For at undgå interessekonflikter lovede Hillary Clinton ved sin tiltrædelse som udenrigsminister, at hun straks ville underrette udenrigsministeriet, hvis fonden modtog en donation fra en fremmed regering.

Men Reuters kunne lørdag afsløre, at det i mindst ét tilfælde ikke er sket. I 2011 gav Qatar en gave på én mio. dollar til fonden for at fejre Bill Clintons 65 års fødselsdag, og der er i udenrigsministeriets arkivet intet spor af sådan en oplysning.

En talsmand for Clinton bekræfter over for Reuters, at donationen ikke blev opgivet, og det skyldes, at der ikke var tale om en ny gave, men blot indfrielsen af et løfte, som tidligere var givet og nu indfriet, siger vedkommende. Fonden har tidligere vedgået, at den ikke har opgivet alle donationer på grund af sjusk.

Oplysningerne i historien hos Reuters stammer fra hackede emails, som Rusland har stjålet fra Clintons kampagnechef, og som Wikileaks har offentliggjort.

Wikileaks har også offentliggjort emails, som tyder på, at der i kulissen har været store skænderier om fonden, og at præsidentparrets datter, Chelsea, har skældt og smældt over medløbere og rådgivere, som skimemde penge fra fonden og ikke havde styr på noget som helst. Chelsea var bange for, at det kunne falde tilbage på forældrene, og hun hyrede på et tidspunkt en advokat og en uafhængig revisor for at gennemgå fonden.

Noget tyder på, at hun roligt kan fortsætte arbejdet.

(Denne artikel blev oprindeligt delt på Poul Høis valgblog, hvor han dækker alle afkroge af det amerikanske valg. Den kan du læse her)