Clinton vandt første runde - og Trump blev kun reddet af én ting

ANALYSE: Trump var trængt og ofte i defensiven i den første tv-debat med Clinton. Men det gør ikke nødvendigvis hende til en vinder. Der er to debatter igen og knap 50 dage til valget, og alt kan stadig ske.

Foto: JOE RAEDLE

WASHINGTON: Demokraternes præsidentkandidat, Hillary Clinton, vandt debatten i nat. Selv på tv-stationen Fox var man enige om det.

Republikaneren Donald Trump var nemlig i defensiven det meste af tiden og blev kun reddet af en ting: At de amerikanske seere normalt kun ser de første 20 til 30 minutter af en debat mellem præsidentkandidaterne.

For de første 30 minutter lykkedes det faktisk for Trump at få Clinton til at blive en smule usikker. Hun kunne ikke finde sit rette ståsted, da Trump satte et bredspektret angreb ind mod hende og beskyldte hende for at være skyld i USAs dårlige økonomi og mistede arbejdspladser, fordi hun har støttet de handelsaftaler, som USA har indgået f.eks. med Mexico og Canada - den såkaldte NAFTA-aftale.

Men Clinton var bare bedre forberedt og også heldig med at få debatterne sporet ind på en række af hendes mere stærke sider, inklusiv sikkerheds- og udenrigspolitikken det meste af tiden. Altså undtagen den første halve time, hvor Trump fandt hendes svage punkt.

Det var Clinton, der stod selvsikkert på podiet. Trump snøftede, drak vand og så til tider forpint ud. Hans ansigtsudtryk skiftede konstant, mens Clinton holdt sin mimik i ro.

Hun svarede logisk på de fleste spørgsmål. Trump var til gengæld i perioder usammenhængende, temperamentsfuld og selvretfærdig når det drejede sig om hans evner som forretningsmand og hans selvangivelser, som han stadig ikke vil udlevere, så vælgerne kan se, hvad han har betalt i skat.

»Vi ved intet om dig på det område, og det kan kun have en eneste grund. Og det er, at du har meget at skjule,« sagde Clinton til Trumps store irritation.

Foto: CARLOS BARRIA.

Han kvitterede med at sige, at han ville udlevere sine selvangivelser, hvis hun ville offentliggøre de 33.000 e-mails, hun havde destrueret. Hvilket Hillary Clinton meget klogt ikke fulgte op på.

Clinton var først i debatten defensiv og viklede sig ind i lange forklaringer om, hvorfor hun oprindeligt havde støttet handelsaftalerne - også de, der nu er ved at blive forhandlet færdig med EU og med stillehavs-regionen. Men derefter mistede Trump initiativet.

Den famøse e-mail sag, som han for alvor kunne bruge til at gøre hende usikker, lod han falde til jorden uden at gribe muligheden til et mere offensivt angreb mod hendes person. For det er e-mail-sagen, der mere end noget andet er årsagen til Clintons troværdighedskrise også hos uafhængige vælgere.

Men han fulgte ikke op på angrebet, som kunne have ramt hende brutalt og hårdt og kunne have sat en anden dagsorden for den del af debatten.

»Helt utroligt, at han ikke udnyttede den mulighed,« som en af kommentatorerne på Fox News bemærkede det.

Og Trump forsøgte også flere gange at beherske sig for ikke at miste besindelsen, som ellers var det, Clinton hele tiden forsøgte at få ham til. Det lykkedes også. Det meste af tiden holdt han sit temperament i ro, hvis man sammenligner med primærvalget, hvor han ofte mistede besindelsen.

Men vælgerne så trods alt en mere rolig Clinton og en Donald Trump, der var let at ryste. Mange kommentatorer spurgte, om det virkelig var rigtigt, at Trump ikke havde forberedt sig, som mange har påstået.

Desværre bragte han det selv på banen, da han hånede Clinton for ikke at have været ude blandt folk den sidste uge, fordi hun forberedte sig på debatten.

»Ja, jeg forbereder mig på at blive præsident, og det er en god ting,« som hun sagde det.

Foto: PAUL J. RICHARDS.

Og det forhold, at han ikke havde forberedt, betød også, at han alt for ofte ikke var i stand til at give et sammenhængende svar på de spørgsmål, han blev stillet. Trump blev af Clinton angrebet for at være den, der har holdt myten om, at Obama ikke er født i USA, i live. Han forsvarede sig kun halvhjertet.

Clinton angreb ham også for hans forhold til Ruslands Vladimir Putin, uden at Trump egentligt forsvarede sig. Og på det udenrigspolitiske område var Trump også svag, fordi han ikke havde sine facts i orden.

F.eks. var han flere gange ude på en glidebane, da han skulle forklare den amerikanske tilbagetrækning fra Irak, som skete efter en aftale, der var aftalt under Obamas forgænger, den republikanske præsident George W. Bush, og som den irakiske regering ikke ville ændre på.

Og Trumps forsøg på at sige, at Obama var svag ved ikke at have bemægtiget sig Irak oliereserver faldt også til jorden. Og i lange perioder blev han grebet af selvretfærdighed og lange taler om, hvor dygtig en forretningsmand, han er.

Alt i alt ikke en god start på slutspurten, og hans lejr er gået i tænkeboks frem til den næste debat, der er allerede den 9. oktober.