Clinton skriver historie, men Trump lurer i kulissen med en kniv så lang

Det var historisk, da Hillary Clinton natten til onsdag lukkede primærvalgkampen med en række imponerende sejre. Nu forestår forsoningen med Sanders

Læs mere
Fold sammen

WASHINGTON: Det var demokraternes præsidentkandidat Hillary Clintons aften. Lidt over 22.00 amerikansk tid gik hun til tonerne af Sara Bareilles »Brave« op på podiet i Brooklyn i New York og leverede en sejrstale som den første kvindelige amerikanske præsidentkandidat i historien fra et større parti.

Hendes tilhængere mærkede historiens vingesus, da Clinton priste ikke alene kvinderne kamp for lighed og frihed, men også inkluderede mændene, sorte, latinoer, hvide og asiater og ikke mindst hendes modstander Bernie Sanders millioner af tilhængere, der nu må se i øjnene, at deres foretrukne kandidat ikke vil vinde partiets kandidatur.

Clinton var noget så sjældent som rørt over sejren. Tårerne stod i øjnene, mens hendes tilhængere hyldede hende i en storstilet fest, og Hillary Clinton sagde, at hun ville arbejde hårdt for alle amerikanere - »også dem, der ikke vil stemme på mig«.

»For vi er alle amerikanere, og alle fortjener en chance for at lykkes«, sagde Hillary Clinton, som glimtvis gik direkte ind og angreb republikanernes præsidentkandidat, Donald Trump, efter at hun sejrede i de fleste af de sidste delstater ved primærvalgene og dermed sikrede sig partiets kandidatur til konventet i juli.

»Trump vil gå baglæns i tiden og ikke fremad«, sagde Clinton, der tilføjede, at mens Trump stadig mener, at kul er fremtiden i USA, så vil hun føre amerikanerne ind i det 21. århundrede og sikre, at USA bliver verdens førende i vedvarende energi.

Hun sagde, at Trump gned salt i såret i stedet for at hele nationen og forsøge at sætte frygt i befolkningen. Men det meste af hendes tale gik på forsoning og at række ud til alle amerikanere. Det var en værdipolitisk tale om det at være amerikaner uanset hvilken baggrund, man kommer fra. Med frihed og lighed for alle og for lige muligheder.

Og hun rettede selvfølgelig også et direkte angreb mod Trump, som de sidste 48 timer har rodet sig ud i racistiske udtalelser vendt mod en amerikansk dommer med mexicanske rødder, der sidder med en del af de sager, der er rejst mod Donald Trumps såkaldte universitet. Trump er anklaget for at have fuppet studerende til at betale høje summer for en undervisning, som de angiveligt ikke har fået.

Presset mod Trump har de sidste par dage været så stort internt i partiet, at selv hans nære venner og politiske støtter har vendt ham ryggen. Republikanernes grand old man, Newt Gingrich, kaldte Trumps udfald mod dommeren for »forfærdende« og ikke til at undskylde, og formanden for Repræsentanternes Hus, republikaneren Paul Ryan, sagde,  at Trumps udtalelser var racsistiske.

Det var grunden til, at Trump holdt en relativ kort tale, hvor han dog lovede at gå til angreb på Hilary Clintons fond i den kommende tid. Han sagde, at han mandag ville begynde at offentliggøre en række »kompromitterende« afsløringer om Clintons fond, og han beskyldte hende for at have modtaget penge fra alle mulige regimer rundt om i verden, mens hun var udenrigsminister.

»Clinton brugte udenrigsministeriet som hendes egen hedge fond«, sagde Trump til stor jubel for tilhørerne.

Trump sagde gentog også, at der aldrig igen måtte komme en Clinton i Det Hvide Hus, og at det eneste, det drejede sig om for Clinton-familien, var at berige sig selv.

Hillary Clinton mindedes til gengæld sin mor, som hun sagde havde lært hende en ting. Aldrig at give efter for en bølle. Og koblingen til Trump lå ligefor, da hun til stor begejstring for tilhørerne sagde, at den læresætning havde hun tænkt sig at efterkomme.

Clinton og Sanders skal møde præsident Barack Obama i Det Hvide Hus torsdag, og det ventes, at Obama vil prøve at finde et fælles fodslag med de to kandidater om den videre kamp mod republikanerne i præsidentvalget, og at Sanders efter nederlaget vil støtte Hillary Clinton.

Hillary Clinton roste da også Sanders kampagne og sagde, at uden den var den politiske diskussion hos demokraterne ikke blevet så skarp, som de er blevet. Hun lovede at lytte til Sanders tilhængere, som ikke vil blive glemt, og det er en af de vigtigste opgaver både for Clinton og for Trump at forene hvert sit parti, efter at primærvalgene nu er slut.