Clinton om Peres: »Han var en glødende, veltalende drømmer helt til det sidste«

Tony Blair: Med Peres har Israel mistet en af dets mest strålende statsmænd.

- Jeg vil aldrig glemme, hvor glad han var for 23 år siden, da han underskrev Oslo-aftalen på plænen uden for Det Hvide Hus. Det skabte håb om en ny æra i forholdet mellom Israel og palæstinenserne, siger Bill Clinton om den afdøde Shimon Peres. Reuters/Pool Fold sammen
Læs mere

Jerusalem. Den tidligere israelske leder Shimon Peres var en politisk gigant, som stod allerforrest i vores eller enhver anden æra.

Det siger Bill og Hillary Clinton i et mindeord.

- Jeg vil aldrig glemme, hvor glad han var for 23 år siden, da han underskrev Oslo-aftalen på plænen uden for Det Hvide Hus. Det skabte håb om en ny æra i forholdet mellem Israel og palæstinenserne, siger Bill Clinton.

- Mellemøsten har mistet en lidenskabelig tilhænger af fred og forsoning, hedder det i en fælles udtalelse fra ægteparret Clinton.

- Kritikerne kaldte ham en drømmer. Det var, hvad han var - en glødende, veltalende drømmer helt til det sidste. Tak Gud for det. Lad de af os, som elskede ham og hans nation, holde hans drøm levende, hedder det videre i erklæringen.

Peres døde natten til onsdag. Han blev 93 år. Han fik Nobels fredspris i 1994 for Oslo-aftalen sammen med den daværende israelske premierminister, Yitzhak Rabin, og den daværende palæstinensiske præsident, Yasser Arafat.

Den tidligere britiske premierminister Tony Blair, som har været særlig udsending til Mellemøsten for Mellemøstkvartetten, siger, at Peres var en lidenskabelig forkæmper for fred.

- Shimon Peres tilhører nu historien, som var hans ledsager hele hans lange liv. Med hans død har Israel mistet en af dets mest strålende statsmænd, og freden har mistet en af dens mest lidenskabelige forkæmpere.

Frankrigs præsident, François Hollande kalder Peres for en person, der tjente Israel som ingen anden politiker med en stærk vilje, som fremmede fredsprocessen.

- Med sin ubøjelige beslutsomhed og principfasthed var Shimon Peres igen og igen en guide for sit elskede land gennem de moralske ildprøvers udfordringer, siger Hollande.

- Shimon inspirerede hele verden og var med til at bane en sti frem mod fred, som var bred nok til, at fremtidige generationer engang vil gå på den side ved side.

/ritzau/AFP