Clinton har lille føring over Trump før tv-duel

Gennemsnit af en halv snes målinger viser lille, usikker føring til den demokratiske præsidentkandidat.

U.S. Democratic presidential candidate Hillary Clinton waves as she arrives for a meeting with Israel's Prime Minister Benjamin Netanyahu at a hotel in New York, U.S. September 25, 2016. REUTERS/Carlos Barria Fold sammen
Læs mere
Foto: CARLOS BARRIA

Washington. Hillary Clinton og Donald Trump står næsten lige i meningsmålingerne forud for den første store tv-debat mellem de to præsidentkandidater natten til tirsdag (dansk tid), skriver AFP.

Debatten finder sted, dagen efter at en meningsmåling foretaget for Washington Post og ABC News viste, at Clintons føring over Trump i sidste måned er væk.

Målingen viser, at Clinton og Trump begge har støtte fra 41 procent af vælgerne, mens kandidaten fra Det Libertarianske Parti, Gary Johnson, har opbakning fra syv procent og Det Grønne partis kandidat, Jill Stein, har støtte fra to procent.

En gennemgang af de seneste ti landsomfattende meningsmålinger foretaget af RealClearPolitics viser dog ifølge NTB, at Clinton fortsat har en føring over Trump på 2,8 procentpoints.

Demokraternes præsidentkandidat har i dette gennemsnit nu opbakning fra 46,5 procent af vælgerne, mens Trump har støtte fra 43,7 procent.

Dermed er der 2,8 procentpoints mellem de to kandidater inden den store tv-debat.

Flere tv-direktører og politiske kampagnefolk spår, at det endelige seertal vil ende på mellem 80 millioner og 100 millioner seere.

I en måling udført af YouGov for The Economist giver Clinton 44 procent og 41 procent til Trump.

Den seneste måling udført for Los Angeles Times giver Clinton 46,4 procent, mens Trump får 42,3 procent. Der er dog en statistisk usikkerhed i målingerne, som betyder, at der i praksis er næsten dødt løb mellem de to kandidater.

Meningsmålingerne fortæller heller ikke hele historien, da det ikke nødvendigvis er den kandidat, som får flest stemmer, der bliver den næste præsident. Det gælder om at sikre sig de fleste af delstaternes såkaldte valgmænd.

- Ifølge RealClearPolitics viser målinger i de forskellige delstater, at Clinton næsten kan være sikker på at vinde 198 valgmænd, mens Trump kan regne med 165. Slaget vil dermed stå om de sidste 175 valgmænd, hvilket bliver afgjort i de såkaldte svingstater.

Nate Silver, en kendt statistiker, der tidligere har vakt stor opmærksomhed ved at spå rigtigt om udfaldet af amerikanske valg, har forudsagt, at Clinton vil trække det længste strå og opnå 283 valgmænd, mens Trump vil opnå 254.

/ritzau/AFP