Clinton går hårdt til Sanders' socialistiske drøm

- Jeg udsteder ikke løfter, som jeg ikke kan holde, lød det fra Hillary Clinton i angreb på Bernie Sanders.

Drømmen om skattebetalt sundhed og universitetsgang er ikke realistisk, mener Clinton. Fold sammen
Læs mere
Foto: MIKE SEGAR

Fløjlshandskerne er blevet smidt i kampen om at blive Demokraternes præsidentkandidat i USA.

Natten til fredag dansk tid rettede Hillary Clinton et hårdt angreb mod rivalen Bernie Sanders. For første gang stod de to alene ansigt til ansigt i en duel.

Efter valget i Iowa tidligere på ugen er de to de eneste tilbageværende demokrater med ambitioner om at tage over efter Barack Obama i Det Hvide Hus.

Clinton, den tidligere udenrigsminister og førstedame, kritiserede socialisten Sanders for at komme med løfter, som han umuligt kan holde.

Omvendt fremstillede Sanders debatten igennem Clinton som værende en del af den politiske elite. Modsat ham selv, lød det.

Debatten, der blev holdt på University of New Hampshire, udstillede store meningsforskelle på områder som sundhedsvæsnet, studieafgifter og regulering af finansmarkedet.

Intensiteten afspejler, at kampen mellem Clinton og Sanders er blevet meget tættere end forudset, Og meget tættere end, hvad Clinton bryder sig om.

- Jeg kan skabe resultater. Jeg udsteder ikke løfter, som jeg ikke kan holde, sagde Clinton og henviste blandt andet til Sanders' planer om gratis college-uddannelser og et universelt, skattebetalt sundhedssystem.

Sanders mener det dog alvorligt.

- Jeg accepterer ikke en præmis om, at USA ikke kan gøre det (skabe et skattebetalt sundhedssystem, red.), lød det fra Sanders.

Den 74-årige Vermont-senator vil finansiere gratis collegeuddannelse med en skat på spekulation på Wall Street.

- Middelklassen betalte til Wall Street, da Wall Street var i nød. Nu er det Wall Streets tid til at hjælpe middelklassen, sagde Sanders.

Clinton fik en marginal valgsejr ved det første vælgermøde i delstaten Iowa denne uge, og nu venter afstemninger i New Hampshire tirsdag.

Ifølge meningsmålinger fører Sanders med et tocifret antal procentpoint over Clinton i staten.

/ritzau/Reuters