Clinton fører stadig, men Trump haler ind

Hillary Clinton fører med fire procentpoint. Gør det hende sikker på valg. Nej, dertil er der stadig for meget usikkerhed.

Arkivfoto. Hillary Clinton fører med fire procentpoint. Gør det hende sikker på valg. Nej, dertil er der stadig for meget usikkerhed. Fold sammen
Læs mere
Foto: BRENDAN MCDERMID
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

WASHINGTON: Amerikanerne vågner hver eneste morgen op til to nyheder. Demokraternes præsidentkandidat, Hillary Clinton, er storfavoritten til at vinde valget, men republikanernes Donald Trump haler ind på hende.

Er valget dermed tæt? Statistisk set vinder Clinton komfortabelt, men i visse stater er det så tæt, at der en sandsynlighed for, at Trump kan vinde afgørende delstater med en meget lille margin. Så tæt er løbet nogle steder, at den demokratiske præsident, Barack Obama er ude med kraftige opfordringer til demokraterne om at møde op og stemme.

»For hvis man bliver væk, er det en stemme på Trump«, som han sagde det i går til tv-stationen ABC News.Hvad er op og ned? Clinton fører generelt. Den seneste måling, som The Wall Street Journal har offentliggjort, viser, at hun har en føring over Trump på fire procentpoint.

Men det er de enkelte stater, der er interessante. Hvis man går ned i de målinger, så har hun også de største chancer for at nå de 270 valgmandsstemmer, der skal til for at vinde valget. Når samtlige medier ikke vil udelukke, at det kan blive et tæt løb eller endda, at Trump vinder, er det fordi, at der lige nu er en ændring i vælgermønstret i en række stater. Nogle af dem er til Trumps fordel.Men det faktum, at Trump vinder ind på Clinton, skyldes, at der nu er flere republikanere, der støtter Trump.

Ifølge The Wall Street Journal, så støtter 82 procent af partiets vælgere - de der stemmer - Trump. Det er flere, end han havde for nogle måneder siden. Clinton har den samme støtte blandt de demokratiske sandsynlige vælgere.Men Clintons føring på fire procentpoint er halvdelen af, hvad hun havde i midten af oktober. Så Trump haler ind på Clinton, selv om ikke mange stadig tror på, at han kan vinde valget tirsdag.

Trump mangler flere store vælgergrupper. Han står svagt hos de sorte, latinoerne og kvinderne. Han har heller ikke fat i de hvide vælgere med en universitetsuddannelse. De støtter i højere grad Clinton.

Til gengæld har han tag i de hvide vælgere uden en universitetsuddannelse. Men de vælgere, der har stemt tidligt, har i højere grad stemt på Clinton. Det betyder ikke nødvendigvis andet, end at hendes opfordring til hendes vælgere om at stemme tidligt har båret frugt.

En anden dårlig nyhed for Trump. Floridas latino-vælgere har stemt tidligere, viser tallene fra de første afstemningssteder. Ifølge alle statistikker gavner det Clinton. Ganske vist er hun faldet i meningsmålingerne under de 270 valgmandsstemmer. Hun står lige nu til at få 268, og Trump godt 200. Hvis det holder, vinder hun. Men alene det, at hun falder, holder døren åben for Trump. Om ikke andet kan det blive et tæt løb.

LÆS MERE