Clinton er presset af to personer - og må rykke længere ud på venstrefløjen

Demokraterne har fået en kandidat, der vil rykke partiet til venstre og - måske på en række områder - noget mere, end hun måske selv ønskede.

Hillary Clinton er nu officielt Det Demokratiske Partis præsidentkandidat. Fold sammen
Læs mere
Foto: MARK KAUZLARICH
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

PHILADELPHIA: Hillary Clinton er nu officielt Det Demokratiske Partis præsidentkandidat. Hun holdt fredag morgen dansk tid sin tiltrædelsestale ved konventet i Philadelphia - en tale som var stærk på økonomien og som forsøgte at fortælle vælgerne, hvor hun adskilte sig fra republikanernes præsidentkandidat, Donald Trump.

Partiet har fået en kandidat, der vil rykke partiet til venstre og - måske på en række områder - noget mere, end hun måske selv ønskede. For selv om hun anses for at være en centrum-venstre politiker med vægt på »venstre« , så måtte hun rykke noget mere ud på venstrefløjen, end hun nok under normale omstændigheder ville gøre.

Clinton er presset af to personer: Trump og sin partipolitiske modstander, Bernie Sanders. Begge disse kandidater har tordnet imod alle handelsaftaler, som USA har indgået, og Clinton lovede i sin tale at se på netop disse handelsaftaler, som hun ellers grundlæggende har støttet igennem tiderne.

Vil reformere uddannelsessystemet

Clintons tale var stærk på økonomien. Hun lovede middelklassen arbejde og lønforhøjelser og først og fremmest en løn, man kan leve af. Hun lovede at ville hente jobs tilbage til USA. »Gode solide jobs«, som hun sagde. Og hun lovede at se på handelsaftalerne, som Trump og Sanders har tordnet imod. Og Clinton lovede at ville sætte storstilede investeringsprogrammer i gang for at forbedre den forsømte infrastruktur, så amerikanerne kommer i arbejde igen.

»Det vil blive de største investeringer, vi kommer til at foretage siden Anden Verdenskrig«, sagde Clinton og tilføjede, at det også ville være en investering i fremtiden og sammenlignede sine tanker med de investeringer, præsident Franklin D. Roosevelt foretog i 1930erne og 1940erne.

Clinton vil også have reformeret uddannelsessystemet, fjerne de mange penge, som de studerende skal betale for overhovedet at starte på studierne. Og der skal satses på uddannelse også til de amerikanere, der ikke vil have en højere uddannelse, så de lærer et fag. Og hvem skal betale? Det skal storindustrien og Wall Street. Til stor jubel for de demokratiske delegerede sagde Clinton, at det er på tide, at de store virksomheder også bliver »patriotiske« og betaler skat.

»Disse virksomheder skal være med til at betale for det hele. Og det skal Wall Street også. Det må aldrig nogensinde ske, at Wall Street igen ødelægger det for Main Street,« sagde Clinton.

Artiklen fortsætter under videoen

Præsidentkandidaten lovede også et opgør med den lov, der hedder Citizen United, som handler om kampagnepenge, og som betyder, at der reelt skal mange penge til for at vinde et valg. Lovgivningen har givet mulighed for at poste milliarder ind i valget af bestemte politikere, og det har blandt andet betydet, at penge betyder alt i en amerikansk valgkamp, og at politikerne derfor står i gæld til dem, der har givet penge til valget. Det er det, som både Trump og Sanders har været stærke modstandere af, og som de har haft held til at føre kampagne imod.

Gik efter Trump

Clintons tale var stærk på økonomien, men mindre stærk på det oratoriske. Hun gik efter Trump flere gange og især det dystre frygt-billede, han konstant tegner af USA. Clinton sagde, at USA har verdens stærkeste militær, den stærkeste økonomi, de stærkeste entreprenører.

»Vi er innovative og tolerante, og dem, der siger noget andet, tager fejl,«, sagde Clinton, som også forsøgte at tegne et mere menneskeligt billede af sig selv ved at fortælle personlige beretninger om sin barndom og sin opvækst.

68 procent mener fortsat, at Clinton ikke er troværdig, men en ny meningsmåling, der blev foretaget mens hun talte, viste, at 71 procent af de adspurgte mente, at hun havde holdt en god tale.

Hendes og Bill Clintons datter. Chelsea Clinton, introducerede sin mor og fortalte, at hun altid havde været der for hende, da hun var barn.

»Hun vil også være der for jer,«, sagde Chelsea til stor jubel for de forsamlede.