Clinton bliver svinet til og Trump ser video: I nat er duellen, der kan afgøre valget

Clinton og Trump mødes i aften amerikansk tid til den første af tre TV-debatter. Der er lagt op til en hård match, som kan give et fingerpeg om, hvem der taber valget.

Den første af de tre dueller er traditionelt den, der har flest seere. Her er det American City Diner i magtens centrum, Washington DC, der byder indenfor til debat. Foto: Jim Lo Scalzo/EPA Fold sammen
Læs mere

Læg mærke til navnet Philipe Reines. Han er manden, der bogstaveligt talt i dagesvis har siddet over for Demokraternes præsidentkandidat, Hillary Clinton, og trænet hende i at modstå selv de mest nedrige personangreb. Han er manden, der præcist ved, hvordan han skal ramme Hillary Clinton der, hvor hun er mest sårbar. Der, hvor det gør så ondt, at hun har lyst til at flygte skrigende bort.

Hans opgave er klar: at ruste Hillary Clinton til at møde Republikanernes præsidentkandidat, Donald Trump, i aftenens duel, der frygtes at blive fyldt med slag under bæltestedet. Især fra Donald Trump, der vil gøre alt, hvad han kan, for at forhindre Hillary Clinton i at erobre diskussionen med sin viden om politik.Og der er Donald Trump endnu ikke på hjemmebane.

Mindre kan også gøre det. Mangemilliardæren har haft stort held til at nå langt ved at intimidere sine politiske modstandere og kalde dem de værste øgenavne, når han er mest presset.

Philipe Reines har fulgt Hillary Clinton i årevis. Også i hendes officielle embeder som eksempelvis i det amerikanske udenrigsministerium, hvor han var hendes talsmand, ligesom han har været med under hele hendes kampagne.

Flere amerikanske medier beskriver Philipe Reines som skånselsløs og som den eneste, der tør sige sandheder til Hillary Clinton. Reines kender Clintons svage punkter og påtaler dem til irritationsgrænsen.

»Ingen andre tør sige sandheden til hende,« oplyser en af hans kolleger til The New York Times.

Donald Trump derimod gider ikke forberede sig. Han håner sin modstander for at sidde og læse lektier, hvis »ikke hun sover«.

»Hun er svag. Hun har ikke styrken til at blive præsident,« siger Donald Trump, der spydigt fremhæver, at hun er fraværende i valgkampen og har taget en uge fri for at forberede sig til aftenens duel.

Trump uden filter

Donald Trump hævdes dog at være bekymret forud for aftenens duel. Men ikke nok til at gå i træningslejr, så han gør det, han er bedst til: erobrer omtalen i medierne ved eksempelvis at sige, at han ikke ønsker, at der er moderatorer til stede i debatten.

»Lad os klare det alene. Lad det blive en duel uden forstyrrende mellempersoner«, sagde Trump, der dog fik at vide, at alle tre dueller vil blive med moderatorer for at styre debatten og de to kandidater.

Det er den første debat, der er den sværeste, Det er der, kandidaterne vil have flest seere. Og denne duel bliver den mest sete nogensinde, fordi spændingen om dette præsidentvalg er så intens. Det er primært Trump, der traditionelt har trukket seere til, fordi han er så uforudsigelig, som han er. Og han ved det. Under primærvalgsdebatterne hånede han TV-selskaber for at miste seere, hvis ikke han var med.

Nu sidder Donald Trump så nødtvunget og ser en række videoer, hans kampagnechef har lavet om Clinton og om hendes stærke og svage sider. Han får stillet en række spørgsmål fra sin stab – spørgsmål som normalt ville få ham til at blive rasende. Om sin formue og sine forretningsmetoder og især om det, der irriterer ham mest: At Clinton offentligt betvivler hans evner til at lede USA.

»Trump tror på sine evner til at holde den kørende i halvanden time og improvisere,« siger en af hans kampagnefolk til The Wash­ington Post.

Bliver der en klar vinder? Næppe. Men Brett O’Donnell, som har været træner for mange præsidentkandidater forud for debatterne, vurderer, at der kan blive en klar taber. Og et tab er svært at redde i land. Derfor er den første debat så vigtig.

Kristian Mouritzen er Berlingskes korrespondent i Washington DC